Arhiva 07.01.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

BAVIM SE TAJNIM POSLOVIMA U SLUŽBI ZAKONA

PRELOŠKI “TAJNI AGENT” IVAN KOLAREK-CURICA

Preložanin Ivan Kolarek zvan Curica (53) nije nam otkrio čime se bavi i od čega živi, ali je rado javnosti ustupio dio svojih sjećanja kroz niz fotografija. U Međimurju, osobito u preloškom kraju, Ivana Kolareka znaju kroz njegov angažman vezan uz branitelje. Neki ga zovu i pukovnik.
Je li Vam pukovnik nadimak ili čin?
- Čin. Zaslužio sam ga u Domovinskom ratu i dobio ukazom predsjednika Tuđmana.
Odakle Vam nadimak Curica?

- Njega sam dobio naslijeđem. Kao najstariji sin, taj sam nadimak naslijedio od oca.
Čime se bavite?
- Ne bih o tome jer je riječ o tajnim poslovima.
Jesu li ti poslovi izvan zakona, pa su zato tajni?
- Ne. Radi se o tajnim poslovima u službi zakona.
Borite se za prava branitelja. Spadate li među ogorčene branitelje?
- Ogorčen sam jer se nismo borili za stranke, nego za državu. Naravno da me boli nepravda koje ima na svakom koraku. Što se tiče branitelja iz Međimurja, smatram da o njima nema dovoljno zapisa i da su na državnoj razini degradirani. Niti su nagrađeni primjerenim činovima niti stanovima. Ne sviđa mi se ni hajka na naše generale. Primjerice, Gotovina - to je čovjek i poštenjačina! Zato nerado govorim o vlastitom ratnom putu i odlikovanjima koja sam dobio. No, mirno spavam jer nisam počinio nikakav zločin i zato me Bog sačuvao.
Postoji li osoba koja zna sve o Vama?
- Ne postoji. Nisam siguran ni u ono što sam znam o sebi.
Naš sugovornik ne želi govoriti o svom ratnom putu, ne želi objaviti memoare, ne želi otkriti kako se “zove” njegovo zanimanje. Ne preostaje nam drugo do zaključiti da Međimurje ima svog Jamesa Bonda.
GALEBI SE KARAJU
Na pitanje koja mu je od javnih osoba s kojima druguje najdraža, Ivan Kolarek kaže - Vinko Coce. Uz dalmatino pjevača vezuje ga niz uspomena. Nema fotografija, ali ni potvrde o anegdoti u kojoj je s pjevačem Vinkom navodno “zaglavio” u policijskoj postaji zbog “malog nesporazuma” s prometnom policijom.
PROMOCIJA
MEĐIMURJA
Naš sugovornik danas ima misiju: promovirati Međimurje na svim poljima. Tvrdi da je oba emitiranja Lijepom našom iz Međimurja osobno potaknuo i organizirao.
Na pitanje odakle poznaje sva ta silna javna lica i kako do njih dolazi, odgovara:
- I ta sam poznanstva stekao svojim radom i poštenjem. Zato svi znaju tko je Ivan Kolarek-Curica i zato mi je lako otvoriti vrata koja nitko drugi ne može. Istovremeno, žao mi je što me preloški čelnici nisu više iskoristili, što nisu pokazali više povjerenja prema meni jer sam im mogao pomoći po mnogim pitanjima. Zadaću koja mi se zada - izvršavam. Mnoge sam, danas renomirane, preloške tvrtke uveo u krug visoke državne politike i na taj način im pomogao u prosperitetu.
JALOV POSAO
ZASTUPNIKA
Naš sugovornik čest je promatrač u Saboru. Kaže da ga do očaja dovode međimurski saborski zastupnici koji nisu u stanju stranačku pripadnost ostaviti sa strane i djelovati za zajednički cilj:
- Ogovaraju jedni druge, dok zastupnici iz drugih krajeva uspijevaju istjerati projekte i planove. Ne budu li međimurski saborski zastupnici počeli djelovati zajedno, od prosperiteta našeg kraja nema ništa. I državni vrh im je poručio: “Dogovorite se!” Osobno bih im savjetovao da se sastanu dva puta mjesečno te se dogovore oko aktualnih lokalnih tema i načina na koji će zajednički djelovati. Umjesto da skrbe za svoje osobne interese, trebala bi ih zanimati gospodarska situacija u Međimurju. Trebao bi ih zanimati MTČ i druge tvrtke koje propadaju, a s njima i radna mjesta.
Na pitanje zašto se nije više politički angažirao na izborima i pokušao ući u Sabor te promijeniti stvarnost, Ivan Kolarek odgovara:
- Mislim da je stiglo vrijeme u kojem šansu treba dati mladim, prije svega, školovanim ljudima. Imam srednju školu i stoga ne smatram da bih trebao ulaziti u tu priču.
NESHVAĆEN
Ivan Kolarek u svom se okruženju osjeća - neshvaćenim.
- I ove ću godine dijeliti besplatne ulaznice za Snježnu kraljicu na Sljemenu, bez obzira što uvijek ima onih kojima je nevjerojatno da čovjek čini nešto besplatno za dobrobit drugih ljudi. Uvijek se pitaju “kakve ja koristi imam”. Iz HDZ-a, koji sam osnivao s Tuđmanom i Ramušćakom, svojevremeno su me htjeli izbaciti jer sam se angažirao oko Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom naše županije. Neki hadezovci smatrali su da posao stranke nije humanitarno djelovanje, ali trenutno radim na tome da u Međimurje dovedem premijerku Jadranku Kosor i ministra zdravstva Darka Milinovića, upravo zbog rješavanja potreba ove udruge. Poručujem svim čelnicima gradova i općina u našem kraju da sam im voljan pomoći - kaže I. Kolarek.
KLIN SE KLINOM IZBIJA (?)
- Preko svojih veza upisao sam na fakultete i mnoge međimurske studente. Ne zato što nisu bili sposobni, nego zato što se u ovoj zemlji sve tako rješava - kaže Ivan Kolarek-Curica o principu “klin se klinom izbija”.
Željka Drljić

Izvor: 2854