Arhiva 31.03.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

Premijer Milanović označio početak radova na Aglomeraciji Čakovec

Sustav Aglomeracije Čakovec, vrijedan oko 273 milijuna kuna u ponedjeljak se i službeno počeo graditi. Početak radova osobno je, u nazočnosti predstavnika investitora i izvođača označio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović.

 

Čakovec je u ponedjeljak bio domaćin premijeru Milanoviću, ali i potpredsjednici Hrvatskog sabora Dragici Zgrebec, ministrima poljoprivrede Tihomiru Jakovini, ministru zaštite okoliša Mihaelu Zmajloviću te direktoru Hrvatskih voda Ivici Plišiću. Uz domaćine, direktora Međimurskih voda Vladimira Topolnjaka te gradonačelnika Grada Čakovca Stjepana Kovača, svečanosti su nazočili i saborski zastupnici iz Međimurja, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicima, zamjenici gradonačelnika Čakovca Mario Medved i Romano Bogdan, načelnici općina Nedelišće, Šenkovec, Sv. Juraj na Bregu, Pribislavec koji sufinanciraju projekt, te brojni drugi predstavnici političkog i javnog života Međimurja.

 

Aglomeracija Čakovec najvažniji je projekt koji se trenutno provodi u ovom dijelu Hrvatske, a 73 posto iznosa predstavljaju bespovratna sredstva iz strukturnih fondova Europske unije. Deset posto investicije preuzele su Hrvatske vode, deset posto ide iz Državnog proračuna, a 7 posto osiguravaju jedinice lokalne samouprave na čijem se području projekat izvodi. Rekao je to direktor Međimurskih voda d.o.o. Čakovec Vladimir Topolnjak, koje je i naglasio da projekt Aglomeracije Čakovec obuhvaća rekonstrukciju i modernizaciju pročistača, proširenje postojeće kanalizacijske mreže, rekonstrukciju postojećeg sustava, nabavu opreme i nadzor. Svi potrebni sporazumi i ugovori potpisani su krajem prošle i početkom ove godine te radovi mogu započeti.

 

„Danas započinjemo radove na izgradnji sustava koji će za narednih pola stoljeća riješiti odvodnju otpadnih i oborinskih voda i njihovog pročišćavanja sa šireg područja grada.“. rekao je gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, te dodao da smo se ponovno potvrdili kao sredina koja je predvodnik u zaštiti okoliša, ali i u izgradnji komunalne infrastrukture. Gradonačelnik je posebno istaknuo činjenicu da su poslove u većini dobile lokalne građevinske tvrtke udružene u zajednicu ponuditelja, čime pokazuju da imaju kvalitetu i konkurentsku cijenu. „Nova zapošljavanja koja su izvođači radova najavili prilikom potpisivanja ugovora, pokazuju da i zahvaljujući ovom poslu, naša građevina izlazi iz krize“, naglasio je Kovač.

 

Mnogi europski gradovi nemaju kvalitetnu vodu iz javnih vodovoda, dok je u Hrvatskoj ovaj resurs očuvan. Projekti poput ovog omogućit će i budućim generacijama da iz slavine dobivaju kvalitetnu pitku vodu, rekao je, među ostalim, hrvatski premijer Zoran Milanović.  „Ovo je jedan od nekoliko projekata sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda koji se grade po Hrvatskoj. Kako se oni financiraju bespovratnim europskim sredstvima, pokazuju da imamo znanja napraviti kvalitetne prijave koje prolaze na natječajima.“, rekao je premijer Milanović te dodao da su svi oni zajedno teški oko 250 milijuna eura, a na primjeru Čakovca i ostalih gradova, drugi moraju učiti kako se privlači novac. „Prošlo je vrijeme velikih priča i trošenja državnog novca za ovakve investicije, mjere se samo rezultati, a toga u Čakovcu i Međimurju ima“. 

 

Predviđeno trajanje radova je 42 mjeseca, a između ostalog modernizirat će se i čakovečki pročistač, koji će povećati učinkovitost pročišćavanja otpadnih voda. Izgradit će se 73 500 metara mreže, 32 crpne stanice čime se omogućuje priključenje gotovo 8 i pol tisuća novih korisnika. Rekonstruirat će se 14 500 metara postojećeg sustava te 5 precrpnih stanica te 5 kilometara postojećih cjevovoda za sliv za oko 1500 ES (ekvivalent stanovnika). Najveći dio radova koji se odnose na izgradnju nove mreže izvodit će grupa ponuditelja na čelu s čakovečkom tvrtkom Tegra, a u njoj su i čakovečke tvrtke Đurkin, Hidrotehnika i Međimurska hidrogradnja. Osim područja Grada Čakovca, Aglomeracija obuhvaća i općine Nedelišće, Sveti Juraj na Bregu, Šenkovec, Pribislavec i Strahoninec.

Izvor: 3127