Arhiva 05.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Preminuo obavještajac Franjo Vugrinec

U Zagrebu je nedavno preminuo Franjo Vugrinec, rođen 1944. godine u Goričanu, do umirovljenja 1996. godine jedan od najistaknutijih pripadnika Službe za zaštitu ustavnog poretka Republike Hrvatske. Franjo Vugrinec bio je jedan od onih pripadnika obavještajnih službi Hrvatske koji su karijeru obavještajca (ili kontraobavještajca) započeli još u Jugoslaviji, a s demokratskim prevratom početkom devedesetih godina i Domovinskim ratom posao nastavili u službi Republike Hrvatske. Na osobnu je molbu bio umirovljen u svibnju 1990. godine, jer je stekao uvjete, ali i zbog nemogućnosti da i dalje kvalitetno obavlja poslove, kako je naveo. No, ni mjesec dana nakon umirovljena, prvi ministar unutarnjih poslova u demokratskoj Hrvatskoj Josip Boljkovac imenovao ga je savjetnikom pomoćnika ministra unutarnjih poslova za SZUP. Po tome spada među one kojima se prigovaralo da su promijenili stranu, naime, da su do raspada Jugoslavije proganjali hrvatske političke emigrante, da bi nakon političkog prevrata djelovali rame uz rame s nekima od njih, kao obavještajci na strani Hrvatske. Vugrinec je bio angažiran u borbi protiv agresije na Hrvatsku na obavještajnom planu, ali ga se smatra i sivom eminencijom SZUP-a u vrijeme vladavine prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u kojima su praćene i prisluškivane mnoge javne ličnosti, vodeći opozicijski političari, istaknuti novinari i sindikalni čelnici.
Vugrincu se prigovaralo da je ta njegova djelatnost bila posve u skladu s iskustvima i vještinama njegove profesije stečenima u prethodnom režimu u kojem je 1982. godine postao načelnik zagrebačkog centra ondašnje Službe državne sigurnosti, i danas u svakodnevnom govoru zvane Udba.
Na tom je položaju bio predlagač i operativni nositelj akcije kodnog imena “Brk” koja je završila ubojstvom hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića u Münchenu. Time je bio pri samom vrhu hijerahije uključenih u akciju, odmah uz tadašnje čelnike SDS-a Josipa Perkovića i Zdravka Mustača protiv kojih je njemačko državno odvjetništvo zbog pretpostavljene odgovornosti za Đurekovićevu likvidaciju podiglo optužnicu. Oni su, podsjetimo, početkom ove godine i izručeni Njemačkoj, temeljem tzv. europskog uhidbenog naloga, ali nakon dugog političkog natezanja oko političkih i pravnih aspekata njegove primjene baš u ovom slučaju, što je dobrano uzbudilo hrvatske političke strasti. Vugrinec je uz još nekoliko svojih kolega koje se smatra operativnim nositeljima te akcije dospio u fokus zanimanja javnosti krajem travnja, kad je procurila informacija da se i oni nalaze na listi traženih prema europskom uhidbenom nalogu, na zahtjev njemačkog državnog odvjetništva. Neki od poznavatelja djelatnosti SDS-a u ono vrijeme i slučaja Đureković smatraju da Vugrinec nije bio neposredno odgovoran za krvav kraj akcije, odnosno za samo ubojstvo Đurekovića.
Njega je kao cilj akcije, navodno, odredio netko izvan same obavještajne službe, iz sfere politike, što je također predmet ostrašćenih rasprava i tumačenja. Stoga je moguće da bi se Vugrincova uloga u sudskom postupku koji se vodi u Njemačkoj svela na svjedočenje protiv prvooptuženih Perkovića i Mustača. No, ni do toga neće doći, Vugrinca i one koji su od njega htjeli čuti što zna o ovom mračnom slučaju preduhitrila je njegova smrt.(k)

Izvor: 3084