Arhiva 07.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

Preminuo ugledni međimurski koreograf Matija Grabrović

U 81. godini života, 29. srpnja  preminuo je ugledni međimurski koreograf, umirovljeni učitelj Matija Grabrović iz Čakovca. U našem kraju gotovo da nema kulturno-umjetničkog društva u kojem trag nije ostavio Matija Grabrović, dobitnik najviših priznanja: uz županijsku nagradu Zrinski, dodijeljena mu je Zlatna plaketa Grb grada Čakovca i Plaketa općine Nedelišće.

M. Grabrović rođen je 1933. godine u Lendavi, a predavao je u Osnovnoj školi Nedelišće te II. OŠ u Čakovcu. Kao mlad prosvjetni djelatnik, osniva folklornu sekciju MTČ-a, a kasnije i čakovečku Kulturno-umjetničku udrugu Veseli Međimurci. Godine 1951. uključuje se u rad nedelišćanskog ogranka Seljačke sloge, čime započinje Matijin sustavan rad na koreografiji plesova Hrvatske, posebno Međimurja. Tijekom desetljeća predanog rada, prikupio je podatke dragocjene za očuvanje međimurske kulturne baštine.

U sjećanjima mnogih generacija Matija Grabrović ostaje drag učitelj, voditelj tečajeva standardnih i narodnih plesova. Cijeli je radni vijek, ali i umirovljeničke godine posvetio njegovanju plesne umjetnosti, djelujući u školama i amaterskim društvima.

Matiji Grabroviću stručno bavljenje međimurskim folklorom bilo je glavno obilježje bogate karijere, zato je manje poznat njegov rad u Gradskom kazalištu lutaka u Čakovcu koje je nekada bilo najbolje u zemlji. Matija Grabrović u tom je kazalištu radio kao redatelj, glumac i scenograf.

Učitelj Matija znao je prenijeti ljubav mladima i to je zalog besmrtnosti njegovog djela.

Matija Grabrović na posljednji je počinak ispraćen 31. srpnja na čakovečkom groblju. (žd)

Izvor: 3093