Arhiva 13.10.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Presečki otišao, domaći prijevoznici se svađaju!

Direktor Presečki grupe, prof. dr. sc Antun Presečki, protekle je srijede potpisao pismo županu Ivici Perhoču u kojem ga obavještava da Presečki grupa od subote, 8. listopada prestaje s obavljanjem javnog linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu na županijskim linijama Međimurske županije.
Budući da je javnim linijskim prijevozom bio obuhvaćen i prijevoz srednjoškolaca, taj će prijevoz, ako se uspiju dogovoriti, u potpunosti preuzeti Međimurski prijevoznici. Presečki je u svom dopisu potvrdio da će i dalje obavljati prijevoz učenika osnovnih škola, no već u četvrtak stiže novi dopis u kojem Presečki odustaje i od prijevoza osnovnoškolaca.
U svom pismu županu Presečki izražava razočaranje što je Perhoč zaključio da je organizacija prijevoza srednjoškolske djece na području Međimurske županije moguća i dopuštena, a da prije toga nije nije bilo konzultirano nadležno ministarstvo za poslove prometa. Krapinski poduzetnik zato smatra da su mogućnost i dopustivost posebnog linijskog prijevoza (čega, tvrdi, nema nigdje drugdje u Hrvatskoj) danas preuranjene i bez prethodnog mišljenja resornog ministarstva. Presečki također ne spori da ugovori između prijevoznika i Udruge roditelja ispunjavaju formalno pravne uvjete, međutim, sumnja u njihovu valjanost jer bi se moglo raditi o “prividnim pravnim poslovima kojima se želi prikriti prava namjera ugovornih strana”. U svakom slučaju, Presečki će pozorno pratiti kretanje cijena javnog linijskog i posebnog prijevoza u Međimurju jer je teško vjerovati da će se “mali prijevoznici” duže vrijeme moći držati cjenika koji su sami ugovorili, u trenutku u kojem su mogli birati relacije koje su im bile profitabilne... No, na stranu pravo i pravda, činjenica je da je Presečki, nakon što je uveden poosebni linijski prijevoz, izgubio bitku s “malim prijevoznicima”.

Suprotstavljeni interesi

Međimurski prijevoznici sa zadovoljstvom su dočekali povlačenje Presečkog s područja Međimurja, a zatim su ponovo zaredali sastanci na kojima je samo potvrđeno ono na što stalno upozoravamo - nesloga i nemogućnost dogovora međimurskih prijevoznika. Župan Ivica Perhoč, suočen s prijetnjom potpunog kolapsa linijskog prijevoza i prijevoza osnovnoškolaca, ipak je uspio pomiriti suprotstavljene stavove i želje međimurskih prijevoznika, samo je pitanje do kada će to trajati. Sigurno je jedino da je za ponedjeljak (jučer) dogovoreno da će se javni linijski prijevoz i prijevoz učenika osnovnih škola odvijati bez prekida i po dosadašnjem režimu vožnje. S istim cijenama kao i do sada, dok će prijevoz osoba starijih od 65 godina i osoba s invaliditetom biti besplatan.
Po dosadašnjem voznom redu vozit će se i srednjoškolci, ovaj mjesec i cijene ostaju iste za linije na kojima su prijevoz obavljali prijevoznici s područja Međimurske županije temeljem ugovora s Udrugom roditelja. Posebni linijski prijevoz će se uklopiti u javni linijski.

Radna grupa

U petak se župan Perhoč oglasio priopćenjem u kojem navodi “da će se formirati radna grupa koja bi morala analizirati moguće promjene u smislu poboljšavanja funkcioniranja javnog linijskog prijevoza na području Međimurske županije i koja će pripremiti dokumentaciju za raspisivanje javnog poziva za dozvole budući da je Presečki grupa otkazala sve usluge. Također, analizirat će se potreba promjene sustava prijevoza učenika osnovnih škola kako bi se proveo postupak javne nabave”.
Također, uz zahvalu Presčki grupi na proteklih godinu i pol suradnje i žaljenje zbog neugodnosti koji je ovaj prijevoznik imao u proteklih mjesec dana, župan upozorava na potrebu osiguranja sigurnosti korisnika prijevoza te apelira na sve prijevoznike da o tome vode posebnu brigu.
- Međimurska županija pozorno će motriti sve što se događa u prijevozu na našem području te će na sve nepravilnosti odmah reagirati, zaključuje župan u priopćenju.
V.Trstenjak

Sve kupljene karte vrijede i dalje
Mjesečne autobusne karte za sve prijevoznike mogu se kupiti na Autobusnom kolodvoru u Čakovcu, na mjestu na kojem su se kupovale prošle školske godine. Kupljene mjesečne karte za mjesec listopad, neovisno o prijevozniku (uključujući i Grupu Presečki), vrijede do kraja mjeseca za sve prijevoznike.(vt)

Izvor: 2946