Arhiva 31.08.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Presveto Srce Isusovo posvađalo Novakovčane!

Poklonac s drvenim kipom presvetog Srca Isusova izgrađen davne 1914. godine u Novakovcu srušen je proteklog tjedna, što je izazvalo pravi revolt u obitelji Emilije Krnjak koja je više od pedeset godina vodila brigu o objektu. Vrhunac je to višegodišnjih prepucavanja i nesporazuma koji su narušili dugogodišnje dobrosusjedske odnose između obitelji Krnjak i obitelji Jurja Božića, sadašnjeg vlasnika kuće, izgrađene neposredno iza poklonca koji se tako našao u privatnom vlasništvu Božićevih. Božić je proteklog tjedna srušio poklonac, a obitelj Krnjak do zadnjeg je trenutka pokušavala spriječiti rušenje.
- Ne želimo se ni s kim svađati, ali boli nas način na koji je sve ovo napravljeno. Taj poklonac i kip dio su naše obitelji otkada znam za sebe i normalno je da nas to boli. Poklonac je dala sagraditi Katarina Međimurec, maćeha mog djeda, koja je za tu namjenu u Hrvatskoj poljodjelskoj banci uplatila 50 tadašnjih kruna, što je s kamatama trebalo biti dovoljno za njegovu izgradnju i održavanje, ali nitko osim moje obitelji nije brinuo za poklonac. Već više od pedeset godina brigu o pokloncu vodili smo moj pokojni suprug Viktor i ja s obitelji. Bili smo čuvari tog poklonca, ali prije šest godina obitelj Božić iz poklonca je otuđila kip Isusa i ugradila ga na svoju kuću, a nama su zabranili pristup. Željeli smo poklonac preseliti na dio našeg grunta. Već smo maknuli i ogradu, ali je došlo do nesporazuma s Općinom Podturen koja nije željela ishoditi potrebne papire. To je bio propust načelnika Josipa Lepena i Općine Podturen. Ako je istina da će se poklonac sada preseliti na novu lokaciju, zahtijevamo da se u njega stavi i kip Srca Isusova, tako da svima bude dostupan. Kip od ugradnje na kuću Božićevih propada, ogorčena je Emilija Krnjak koja je emocionalno, kao i cijela njezina obitelj, jako vezana uz poklonac i kip.
”Nemojte o tome pisati”
Priliku da ispriča svoju stranu priče željeli smo dati i Jurju Božiću, ali osim vrlo kratkog komentara kako od pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju Stjepana Baranašića ima dozvolu za rušenje i upozorenja kako je bolje “da o tome ne pišemo jer ćemo inače vidjeti što će biti”, iz obitelji Božić nisu bili voljni komentirati rušenje gotovo sto godina starog poklonca.
Jedino možemo potvrditi da su cigla i materijal od srušenog poklonca uredno spremljeni na palete u dvorištu Božićevih, valjda kao priprema za seljenje na novu lokaciju. Šteta je što su se dvije inače uzorne obitelji, dijelom zbog nesporazuma i neinformiranosti, a dijelom i zbog inata, toliko posvađale da je u nekoliko navrata morala posredovati i policija. Međusobna razmjena teških i ružnih riječi oko kipa koji bi trebao miriti, a ne svađati, nikome ne ide u prilog.
V.Trstenjak

Originalna dokumentacija

Kao kuriozitet spomenimo da je pronađena originalna dokumentacija iz 1914. godine. Tako iz diecezanske blagajne potvrđuju da je Kata Međimurec uplatila 50 kruna kod Hrvatske poljodjelske banke za izgradnju Kapelice presvetog Srca Isusova. Potvrdu je 31. listopada 1914. izdao generalni vikar, kako bi se uloženi novac mogao provesti u iskazu pobožnih zaklada Župe. U Imovniku svih pobožnih zaklada Župe Dekanovec iz 1935. godine koji su u Dekanovcu 5. rujna 1935. supotpisali tadašnji nadbiskup - koadjutor zagrebački dr. Alojzije Stepinac, dekan donjega Međimurja i župnik u Podturnu Josip Kristofić, dekan Donjomeđimurskog kotara, te upravitelj Župe Dekanovec Josip Horvat uredno se vodi i Kapelica presvetog Srca Isusova, zaklade Katarine Međimurec. Njoj su 3. rujna 1914. godine, kada se Novakovec još zvao Muraunfalu, “občinski poglavari dopustili podiči jednoga pilja, iliti božju peldu” i o tome sačinili “Svedočbu” koju je potpisao tadašnji birof. Šteta je što je propušteno poklonac dodatno zaštititi jer se ne vodi kao pojedinačno kulturno dobro. Ali je Konzervatorski odjel iz Varaždina, unatoč tome, izdao mišljenje kojim se protivi rušenju, a Općini sugerirao neka poklonac proglasi dobrom od lokalnog značaja te ga, sukladno tome, štiti. (vt)

Poklonac mora na drugu lokaciju

Pitanje “dozvole za rušenje” ipak je malo diskutabilno, ali o tome p(r)ozvani pročelni Stjepan Baranašić kaže:
- Prema Prostornom planu Općine Podturen, navedeni poklonac predviđen je za preseljenje na drugu lokaciju. U koordinaciji s načelnikom i vlasnikom parcele na kojoj se nalazi poklonac, dogovoreno je da se poklonac razgradi, da se građa skloni na palete i iskoristi za izgradnju na drugoj lokaciji. Gospodin Božić obvezao se, a to je dogovoreno i s načelnikom, da o svom trošku podigne poklonac na novoj lokaciji, tako da o nekim formalnim dozvolama za rušenje ne možemo pričati. Radi se o dogovoru da se poklonac sa sadašnje lokacije premjesti na drugu lokaciju. (vt)

Izvor: 2940