Arhiva 23.02.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

Prevarili su nas i Curica i preloški sud!

Na članak objavljen u listu Međimurje u kojem se Ivan Kolarek, zvan Curica, iz Preloga, očitovao na činjenicu da je protiv njega podignuta optužnica zbog zloporabe 408.000 kuna s računa braniteljske zadruge AGRO DRAVA iz Hrženice, u kojoj je svojedobno bio upravitelj, javio nam se predsjednik Nadzornog odbora te zadruge Vlado Čanaki (48). S Vladom razgovaramo u sjedištu Zadruge, u Hrženici, gdje vlada posvemašnja zgroženost i ogorčenje:
- Ova je zadruga osnovana kako bi se zaposlili branitelji, a sada, nakon ove velike prevare, nas petorica branitelja ostali smo ne samo bez zaposlenja, nego nam nad glavama vise i ovrhe vjerovnika. Sve nam je to priuštio Ivan Kolarek i ne znam kako ima obraza toliko lagati u medijima. Slučaj zloupotrebe novca naše zadruge prijavili smo prije otprilike dvije i pol godine, a sada se pravosuđe počelo baviti time i protiv Kolareka je podignuta optužnica. Prijavu smo podnijeli nakon upozorenja koja smo primali od naših vjerovnika koji su tražili da im platimo dugove o kojima mi nismo imali pojma. Tad smo posumnjali i krenuli u istragu. Uskoro nam se smračilo pred očima jer smo došli do saznanja da je Kolarek uzimao novac putem podračuna koji je na svoje ime otvorio u Raiffeisen banci. To je, naime, bio jedini način da nas prevari jer je Zadruga imala svoj račun u VABI, međutim, za podizanje novca i transfere morala su biti dva potpisnika. Nije nas prevario samo Kolarek. Prevario nas je i tadašnji općinski sud u Prelogu! Kad je Kolarek biran za upravitelja naše zadruge, morao je predočiti dokaz o nekažnjavanju. I predočio ga je. Zato što mu ga je izdala sutkinja u Prelogu. A sada, nakon glavne rasprave na Sudu u Varaždinu, imamo crno na bijelo dokaze da je Kolarek bio osuđivan. Zanima me kako je sutkinja mogla potpisati takav dokument jer da smo tada znali da imamo posla s čovjekom koji je u bio u sukobu sa zakonom, nikada ga ne bismo imenovali upraviteljem. U zapisniku s glavne rasprave održane 8. veljače u Županijskom sudu u Varaždinu Kolarek se kao optuženik opisuje sljedećim tekstom: “optuženi Ivan Kolarek (...) povremeno zarađuje honorarnim radom prosječno 5.000 kuna mjesečno, bez imovine, osuđivan, vosjku služio 1979./80. u Sremskoj Mitrovici, sudionik Domovinskog rata u vremenu od 15.06.1990. do kraja rata, odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i dr., čin pukovnika Hrvatske vojske, čin bojnika HVO-a, drugi postupak se ne pitaju i ne čitaju podaci o ranijoj osuđivanosti.” Više nije u pitanju samo zloporaba 408.000 kuna za koje ga nadležni sud tereti, već taj iznos premašuje dodatnih pola milijuna kuna, koliko je narastao dug prema vjerovnicima koje svoje obeštećenje traže od nas i prijete nam ovrhe imovine. Zato ćemo od države tražiti obeštećenje. Kad smo osnovali Zadrugu i krenuli s poslom, rečeno je da za poslovanje jamčimo samo vlastitim ulozima koje smo donijeli u AGRO DRAVU, međutim, prema ovrhama koje nam prijete, jasno je da smo i u tome prevareni. Jamčimo svojom imovinom koja nam sutra može otići na bubanj! - ogorčeno nam je ispričao Vlado Čanaki pokazujući dopise kojima se prijeti ovrhom i koji njemu i njegovim kolegama iz Zadruge ne daju mirno spavati.
Zanimljiv je i dio svjedočenja Vlade Čanakija koji kaže kako branitelji iz Zadruge uopće nisu znali da je Kolarek svojevremeno u ime AGRO DRAVE otvorio ugostiteljski lokal u Šenkovcu, nazvan Međimurski raj.
- U Međimurskom raju, za čije otvorenje nismo ni znali, bili su zaposleni ljudi koji nemaju nikakve veze sa Zadrugom, niti su branitelji. Prekasno smo saznali i za tu prevaru. Kolarek je uzeo novac, ostavio nam dugove, zloupotrijebio žig Zadruge za sklapanje mutnih poslova. Ne treba zanemariti činjenicu da je u sumi novca koji je Kolarek zloupotrijebio i bez kojeg smo ostali i 165.000 kn poticajnih sredstava iz Ministarstva branitelja kao i 30-ak tisuća kuna za zapošljavanje nezaposlene osobe. Čovjek s kriminalnom prošlošću, čovjek bez morala i bez adrese, zadužio je nedužne te njihovu djecu i unuke! Zato me Kolarek više ne zanima! Zanima me je li ova naša država zaista pravna, a to će pokazati, nadam se, skoro okončanje ovog sudskog procesa u našu korist - dodao je Vlado Čanaki.
Glavna rasprava u ovom slučaju zakazana je za 9. ožujka u Županijskom sudu u Varaždinu, a na protekloj raspravi (od 8. veljače) Kolarek je izjavio da “se ne smatra krivim”.
Željka Drljić

Izvor: 2913