Arhiva 30.09.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

Prezentacija voćarskih strojeva

Peti voćarski sajam u Donjem Kraljevcu ove je godine sasvim jasno pokazao koja su dva sadržaja najvažnija brojnim voćarima i stručnjacima iz ukupne sajamske ponude.
Naime, izložbeni štandovi pali su sasvim u drugi plan jer čak petnaest izuzetno posjećenih stručnih skupova održanih za vrijeme sajma na kojima se moglo čuti, uz hrvatski, i jezike cjelokupnog našeg okruženja – slovenski, njemački, mađarski, srpski, talijanski, čak i makedonski - jasno pokazuje da je donjokraljevčki sajam postao ključno mjesto u Hrvatskoj za razmjenu znanja i iskustava u voćarstvu.
S druge strane, drugu godinu za redom, prezentacija strojeva i opreme za voćarstvo u voćnjaku Voćarstva Kudec kraj Čukovca, u kojem su Mirjana i Ivan Kudec iz Hodošana ugostili više od dvije stotine voćara i brojne stručnjake, pokazala je da je izniman interes za prikupljanje saznanja o tehnološkim novitetima u voćnjacima iz prve ruke – iz demonstracije performansi strojeva i uređaja u radu.
I ove je godine prezentaciju vodio Ivo Juras, dipl. ing., načelnik Odjela za mehanizaciju Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, a posebna je kvaliteta te prezentacije – u odnosu na one koje priređuju trgovačke tvrtke ili sami proizvođači strojeva i opreme – što se u prikazu rada i tehničkom opisu strojeva nepristrano procjenjuje i ocjenjuje efikasnost, dostupnost i pogodnost strojeva, bez obzira na marku ili porijeklo, jer voćari ionako prvo pitaju što je koji stroj u stanju te koliko košta, a tek nakon toga, čije je proizvodnje.
U voćnjaku obitelji Kudec okupljene voćare i stručnjake obišli su i iskoristili priliku za razmjenu iskustava i primjedbi s bazom državni i županijski džnosnici zaduženi za resor poljoprivrede, a sam voćnjak obitelji Kudec možda je najbolji primjer što se u petnaest godina ustrajnog rada (prve su jabuke zasađene 1994. godine) može postići – pa makar su vlasnici voćnjaka strojarske i graditeljske struke – slušanjem savjeta stručnjaka, dosljednom primjenom dobre agrotehničke prakse i ulaganjem u tehnologiju.
Slika koju je moguće steći kada se demonstrira mogućnosti specijaliziranih strojeva u voćnjaku koji je potpuno opremljen (11 ha je pod mrežom, opremljeno navodnjavanjem kap po kap, gospodarstvo ima i vlastitu hladnjaču) jasno govori da su međimurski voćari postavili model kojem se teži. Voćarsvo Kudec vjerojatno je do toga prvo došlo, a Ivan Kudec kaže da su najbolje stvari u pravilu i najjednostavnije (MB)

Izvor: 2892