Arhiva 03.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Pri svetlu karbitke

“... Vagončeki su se za nami pelali. V črnoj kmici v rudniku svetila je samo karabitka. V jami niti sunca niti meseca nisi video, samo kramp i lopatu i hunta pri svetlu karabitke.”
Dio je to rudarske priče bivšeg rudara Drage Nerera, jedne od mnogih priča prikupljenih prilikom kompletiranja sadržaja spomen-doma rudarstva u Murskom Središću. Spomen-dom rudarstva otvoren je nedavno, u objektu bivšeg separatora ugljena, jedinstvenog spomenika industrijske arhitekture. Zahvaljujući tvrtki TEAM koja je pokrenula i u prvoj fazi sama, uz donaciju INA-e za krovište, odradila sanaciju derutnog objekta na lokaciji bivših Međimurskih ugljenokopa, danas se Grad Mursko Središće, i ne samo deklarativno, može dičiti imenom Grad rudara.
Spomen-dom rudarstva podijeljen je unutar separatora u dvije cjeline - rudarstvo i stara međimurska hiža, ali su sadržaji međusobno povezani kako bi se dočarala radna i životna svakodnevica teškog rudarskog života, započetog nakon 20. godina prošlog stoljeća, slučajnim otkrićem izdanaka slojeva ugljena na Muri kod Peklenice i njihovom kasnijom eksploatacijom sve do Murskog Središća. Nekoliko godina kasnije otvorena je prva rudarska jama Hrastinka I., čime započinje povijest Međimurskih ugljenokopa u kojima je sredinom šezdezetih godina prošloga stoljeća radilo blizu 1.700 ljudi. Sva se ta povijest može iščitati u spomen-domu rudarstva, prolaskom kroz multimedijalni prostor, ostakljenim lijevcima za klasiranje ugljena, izloške rudarskih alata, fotografije, spise... Spomen-dom rudarstva pametno je pozicioniran u neposrednoj blizini Pivnice Cimper, u sklopu TEAM-ovog Turističkog kompleksa Cimper, i zapravo predstavlja početak velikog projekta koji bi Rudarskom stazom povezao sve stare jame i halde (uzvišenja nastala navozom jalovine) u okolici Murskog Središća, spojio svoje sadržaje sa sadržajima rudarskih puteva Zagorskih ugljenokopa i proširio već ostvarenu suradnju s Istarskim ugljenokopima, U skoroj budućnosti to bi dovelo do tematskog rudarskog puta Međimurje – Zagorje - Labin.
V. Trstenjak

Organizirane grupe uz najavu
Spomen-dom rudarstva još nema “uredovno vrijeme”, ali se može posjetiti svakoga dana. Za organizirane grupne posjete potrebno se najaviti na 091/364-36-96 (Jasmina Turk), kako bi domaćini mogli organizirati stručno vodstvo i prezentaciju. U tom slučaju, na raspolaganju su i bivši rudari koji će kroz svoju priču približiti težak rudarski život. (vt)

Tvrda kora kruha
Ivan Brodar iz Murskog Središća, jedan od nastarijih živućih rudara koji je u Međimurskim ugljenokopima radio kao strojovođa, na otvaranju spomen-doma prisjetio se teškog rudarskog života:
- S mnogo smo muke dolazili do korice kruha kako bismo prehranili obitelji, radilo se danonoćno, stalno pod stresom i u životnoj opasnosti. Danas je mladima teško dočarati kakav je to težak i opasan posao bio. Kada vidim sve ovo, naviru mi sjećanja i zapravo gotovo da ničeg lijepog nije bilo u teškoj svakodnevici nas koji smo radili u rudniku. Bila je to tvrda kora kruha za koju smo se krvavo morali mučiti. (vt)

Izvor: 2862