Arhiva 05.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

"PRIJATELJI": Maltretiraju nas oni koji su pronevjerili 180 tisuća kuna

Čakovečko sklonište za napuštene životinje, odnosno udruga Prijatelji životinja i prirode koja vodi azil proteklih su se dana ponovo našli u središtu medijske pozornosti, a cijelu priču, kako tvrdi aktualno vodstvo udruge „zakuhala“ je jedna bivša volonterka, bliska također danas bivšim čelnicima.
Večernji list objavio je članak u kojem neimenovana sugovornica, navodno dobro upoznata sa stanjem u azilu, kaže kako se psi iz čakovečkog azila izvoze u Njemačku i tamo, putem interneta, preprodaju, po cijeni od 215 do 290 eura.
- To je medijska namještaljka pojedinaca i pokušaj osvete bivše volonterke i bivših čelnika udruge koji me na različite načine maltretiraju već godinu dana. Upravo oni su se okoristili udrugom. Pronevjerili su oko 180.000 kuna, a slučaj nije završio na sudu samo pukom slučajnošću jer je osoba koju smo prijavili i koja je potpisivala najviše dokumenata u međuvremenu preminula - kaže za list Međimurje predsjednica udruge Prijatelji životinja i prirode Aleksandra Hampamer. Udruga, pojašnjava, već godinama surađuje s njemačkom udrugom Tierwald. Tako je bilo za nekadašnjeg, a isto je i za sadašnjeg vodstva. Iz Njemačke pristiže i financijska pomoć, no, bivši čelnici njome su se okoristili za ranije spomenut iznos.
- Nijemci su, kad su dolazili u azil, donirali novac u gotovini. Bivše vodstvo udruge nije sve polagalo na račun, već je trošilo za osobne potrebe, čak i nabavku špeceraja u trgovačkim centrima, pa i za žensku kozmetiku, cigarete i šampanjac. Radili su netransparentno, bez potrebnih dokumenata, blagajničkih izvještaja, polaganja gotovine na račun. Trošili su na sebe, a ne za dobrobit životinja, pa je posla imala i policija, navodi Hampamer.
- Bivša volonterka sada šalje inspekcije u azil, okolo lijepi moje fotografije s natpisom na majici koji je montiran, a glasio je “Dog trader” (trgovac psima)…. Koliko bolestan um može smisliti tako nešto? Istovremeno, ta ista osoba nema dovoljno digniteta da svoje objede potpiše punim imenom i prezimenom, kao što sam ja osobno, svojim imenom i prezimenom potpisala kaznene prijave protiv bivšeg rukovodstva skloništa koji su navedena djela počinili.
Navedena bivša “volonterka” već godinu dana nije stupila u sklonište te može biti upoznata jedino s radom starih članova i nje same koji i jesu radili sve to za što sad optužuje mene, ogorčena je predsjednica Prijatelja.
Psi izgladnjeli, a u uredu se bančilo?
Nadalje kaže:
- Preuzela sam sklonište u stanju koje potvrđuje na stotine fotografija koje sam snimila. Psi su bili mršavi, voda za piće zelena, u njoj su plivali punoglavci, dvorišta prepuna izmeta, šuga se proširila, karantene u kojima treba biti doslovce sve sterilno dva smo dana čistili od mišjeg i štakorskog izmeta. Ured smo tjedan dana čistili od svog smeća, ostataka hrane, ambalaže od hrane i hrpe opušaka te razbacanih dokumenata i papira. Nikad te fotografije nisam upotrijebila protiv iste “volonterke” jer nisam željela u konačnici naštetiti životinjama.
Dugovi koje sam preuzela također su ostali veliki, a u ovom trenutku sklonište je steklo ugled pravne osobe koja nikome nije dužna, pa i pod cijenu toga da uplaćujem osobne pozajmice na račun skloništa, kako bi sve bilo plaćeno na vrijeme i u rokovima dospijeća.
Svojim objedama bivša “volonterka” koja proteklih godinu dana nije kročila u sklonište, “ali sve zna o našem radu”, i koja je i jedna od odgovornih za stečaj udruge koja je vodila sklonište kada je i ona bila njezin član, pa je sklonište preneseno na novu udrugu koju sada ja vodim, konstatno uzima moje vrijeme, troši moju energiju koja bi inače bila poklonjena životinjama te šteti mom ugledu i ugledu skloništa.
Ovim je putem javno pitam što želi postići? Koji je njezin cilj? Je li to njezina duhovna hrana? Zar misli da će udruga pod mojim vodstvom nastaviti raditi jednakim stranputicama kojima je radila u vrijeme dok je ona bila “volonterka”?
Sve ovo što čini na kraju će naštetiti tim jadnim životinjama kojih je, nažalost, na našim ulicama u posljednje vrijeme sve više. Mi smo naknadu za udomljavanje ukinuli, ali svaki dobrovoljan prilog uvijek je dobrodošao jer od toga sklonište živi. Normalni ljudi to razumiju i uvijek su nam spremni pomoći, a trenutno smo u krizi u kojoj nismo bili nikad dosad, kaže, uz ostalo, Hampamer.
Nijemci mjesečno udomljavaju 10 do 15 pasa
Što se tiče navodnog biznisa s psima, kaže: Putem njemačke udruge, mjesečno udomimo 10 do 15 pasa. Budući vlasnici sudjeluju u dijelu troškova, isto kao i svi Međimurci ili drugi koji žele udomiti životinju. Prijašnji čelnici udruge su inače tražili novac. 500 kuna od svakog tko je želio udomiti psa. Procedura je sljedeća. Kad si čovjek odabere psa, prvo provjeravamo ima li uvjeta za njegovo držanje. S njime se zatim sklapa ugovor te po svojoj volji sudjeluje u dijelu troškova.
Udruga, naime, prethodno za sve pse koji završe u azilu plaća čipiranje, cijepljenje, sterilizaciju, pa i transport do budućeg vlasnika. Ni to nisu svi naši troškovi. Pas pronađen na ulici najprije boravi u desetodnevnoj karanteni u tvrtki Bionstitut. Tek tada može u skloništa, pa ide cijepljenje i ostalo. Ukoliko vlasnik želi podmiriti i veći iznos troškova od onog što mora, za nas još bolje. Ne vidim apsolutno nikakav problem u tome ako udomitelj želi platiti troškove koji je taj pas imao dok je bio u skloništu.
Samo troškovi veterinarskih usluga udrugu mjesečno stoje 20.000 kuna, dok su ukupni godišnji troškovi pola milijuna kuna. Točno je da dio novca doniraju i općine i gradovi (osim šest njih koji nisu potpisali ugovore) s obzirom da zbrinjavamo životinje s područja cijele Županije, no, radi se o tek 10 posto godišnjih potreba, naglašava.
Velimir Kelkedi

Azil gotovo pun, a novi psi pristižu svakodnevno

U skloništu za pse udruge Prijatelji životinja i prirode trenutno je smješteno 280 pasa, od čega 30 štenadi.
- Pristižu praktički svakodnevno. Kapacitet azila je 300 životinja. Posebnu zahvalnost Prijatelji izražavaju Gradu Čakovcu koji je udruzi besplatno ustupio svoje zemljište na adresi Carinski odvojak bb, pomaže u nabavci hrane, materijalu za popravak psećih kućica, ograda… Ograda kojom je bio opasano igralište Macanovog doma danas je u azilu. Drveće koje je tamo porušeno dobili smo za ogrjev. Zimi na drva kuhamo hranu za pse i grijemo prostor u koji smještamo ozlijeđene životinje, priča Hampamer. Nastavlja kako je, unatoč grijesima prijašnjeg vodstva Prijatelja, i suradnja sa srodnom njemačkom udrugom na zavidnoj razini.
- Otkad je Hrvatska ušla u EU, jednom mjesečno dovoze tonu hrane, pa bar s time trenutno nemamo problema. Uz Nijemce, povremeno uskoče i prijatelji životinja iz drugih država. Nedavno su u Čakovcu boravili Šveđani te za udrugu dali 5.000 eura. U skloništu su stalno zaposlene 3 osobe, a njima i volonterima pomažu i oni zaposleni putem javnih radova te osuđeni prekršitelji koje im šalje Ured za probaciju Ministarstva pravosuđa. (vk)

Izvor: 3045