Arhiva 23.12.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

PRIJETNJA IZ DIMNJAKA: UZ SEZONU POJAČANE POTROŠNJE PLINA

Ova je zima dosta hladna, grijat će se više i jače nego prošlih godina, što znači da je u kućama i zgradama pojačan pritisak na grijala i na dimnjake. U kućama i u višestambenim zgradama u kojima se stanovi griju na plin to znači i povećanu opasnost od trovanja plinom. O opasnosti govori prisjećanje na prošlu godinu – tada su se dogodile dvije tragedije, dvije su tek zamalo izbjegnute. Ova godina prolazi mirno, barem zasad.
- Dimnjačari su napravili dobar posao, pregledali dimovode i trošila, upozorili na nedostatke, na njihovom uklanjanju se i radi. Ove smo godine samo dva puta morali intervenirati isključujući plin korisnicima koji su imali neispravne dimovode ili spojeve trošila na njih - kaže nam Veselko Brkić, voditelj Odjela kontrole instalacija u Međimurje plinu kojem je povjeren nadzor nad plinskim instalacijama kod potrošača, ali i ovlast da odredi isključenje potrošača za kojeg ovlašteni dimnjačar kaže da je u opasnosti. Opasnost može donijeti loše stanje dimovoda, neispravno priključenje trošila na dimovod, neki put preopterećenje dodavanjem trošila, a neki put improvizacije, “fušanje” pri instaliranju, ali i neispravnosti samih trošila. One nisu izravno u području ovlasti i odgovornosti dimnjačara, ali ih dimnjačari mogu uočiti prilikom pregleda.
To što dimnjačari po Brkićevoj ocjeni dobro rade svoj posao ne znači da je stanje sjajno, no bolje je nego je bilo i radi se na tome da ubuduće bude bolje nego je sada. Teškoću u višestambenim zgradama nosi starost – dimnjaci su nerijetko u lošem (neki su bili i u katastrofalnom) stanju zbog toga što ih je nagrizao zub vremena, to znači kemijski spojevi koji su proizvod izgaranja različitih goriva koja su tijekom vremena bila korištena sve dok se nije došlo do današnjeg etažnog grijanja na plin. Nitko tu nije bio posebno kriv, ali je stanje bilo loše. Poseban je slučaj neodgovornost nekih stanara koji mijenjanjem ili dodavanjem trošila i njihovim nestručnim instaliranjem ugrožavaju sebe i druge, npr. ugradnjom novih bojlera koji se po tipu razlikuju od drugih u zgradi koji su predviđeni projektom etažnog grijanja. U kombinaciji s neispravnim dimovodom, to je zazivanje vraga – u takvim se slučajevima intervenira isključivanjem plina. Robert Zver, rajonski dimnjačar za istočni dio Čakovca, pri posljednjem pregledu nekih dimovoda uskratio je suglasnost za korištenje dimovoda u nekoliko stambenih zgrada na području svoje nadležnosti.
- Uočio sam neispravnosti i uskratio suglasnost za uporabu te zatražio izradu tehničkog rješenja za neke dimovode - rekao nam je Zver.
Uskrata suglasnosti ne znači da je plin isključen. Dimnjačari ne angažiraju Međimurje plin izravno, tu su na potezu komunalni redari. Ivica Pongrac, pročelnik Odjela komunalnog redarstva u upravi Grada Čakovca, kaže da nema potrebe za krajnjom mjerom:
- Upozoreni smo na primjedbe dimnjačara, ali u tim se zgradama već provode sanacije dimovoda. Nedostaci dijelom već jesu ili će u skoro vrijeme biti otklonjeni.
Pragmatično držanje koje ima, ili može dobiti slabu točku. Andrej Gregorec, direktor Stanorada, gradskog poduzeća koje upravlja većim dijelom višestambenih zgrada, dodaje:
- Rekonstrukcije se provode na nekoliko mjesta. To je projekt koji smo pokrenuli već pred dvije godine, nije reakcija na posljednja upozorenja jer je ranija temeljita slika stanja pokazala da je ona loša. Stanari su se složili u ocjeni da je to nužno i prihvatili trošak koji uz to ide.
Naravno, korištenje plina u prostorijama uz dimovod koji će tek biti obnovljen nosi određene rizike. Gregorec ističe da se Stanorad odlučio na mali, ali koristan potez – svi stanari na “problematičnim” ulazima dobili su letak s upozorenjima na opasnosti koje mogu nositi neispravne instalacije ili trošila, odnosno s uputama što se ne smije, a što treba činiti. Letak je standardna poruka Međimurje plina potrošačima koja se redovito pojavljuje u medijima (i u našem listu). No, nije zgorega da svaki stanar ponaosob bude upozoren, kaže Gregorec. Mi podsjetimo na osnovna pravila (vrijede za sve, i za individualno stanovanje, ne samo za zgrade): sve promjene na trošilima treba povjeriti ovlaštenim i kvalificiranim dobavljačima i instalaterima, a popravke serviserima. Pri ugradnji nekih uređaja i preinakama prostora koje utječu na režim kolanja zraka (ugradnji kuhinjskih napa i plastične stolarije s potpunim brtvljenjem) obavezno se treba posavjetovati sa svojim dimnjačarem.

Dražen Kovač

Izvor: 2904