Arhiva 07.09.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

PRIJEVOZ SREDNJOŠKOLACA: Udar na džepove roditelja

Školska godina je pred vratima, a još nije detaljno definiran način prijevoza, cijena i visina sufinanciranja prijevoza učenika. Zapravo je dogovoren grub okvir, zna se koliko će i kome plaćati Županija, a još nema potvrda iz svih općina i gradova hoće li i koliko plaćati.
O temi prijevoza u četvrtak je bilo riječi na konferenciji za novinare na kojoj su govorilli župan Ivica Perhoč, zamjenik Matija Posavec, načelnik Općine Nedelišće Mladen Horvat i pročelnica Sonja Tošić – Grlač. Sigurno je, a to je potvrdio i župan, da je obavljeno niz razgovora s “domaćim” prijevoznicima i s tvrtkom Presečki koja je taj posao odrađivala protekle godine u okviru redovitog linijskog prijevoza. Nakon najave, zbog problema u proračunu više neće biti moguće zadržati dosadašnji model sufinanciranja. U pregovore su se uključile i općine i gradovi koje su pokušale dogovoriti niže cijene s domaćim prijevoznicima, ali kako to iziskuje organizaciju posebnog linijskog prijevoza (koji naručitelj i plaća) dio njih je odustao od te ideje. Šest općina iz čakovečkog prstena - Nedelišće, Mala Subotica, Šenkovec, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu i Pribislavec ipak je nastavilo razgovarati o posebnom linijskom prijevozu, pa će, kako sada stvari stoje, učenike iz tih općina voziti domaći prijevoznici. Ovi su se na razgovorima pojavljivali neorganizirani i s nejedinstvenim stavovima ili, kako je župan u jedan mah rekao, “kao rakova djeca”.
Prvi tjedan besplatno
Županija, koja je protekle školske godine plaćala po 400 tisuća kuna mjesečno za prijevoz školske djece, odlučila se da će sufinancirati prijevoz kod onih obitelji koje trenutno školuju dvoje ili više djece. Tako će Međimurska županija za drugog srednjoškolca plaćati 50 posto cijene karte, a za trećeg i svakog sljedećeg punu cijene. Podaci o broju takve djece prikupljat će se po školama prvog tjedna nastave, a krajem rujna morat će se javiti u Županiju radi ostvarivanja beneficije. Učenici koji ostvare ovo pravo, a uplatit će punu cijenu pokaza za rujan, preplaćen novac dobit će vraćen od Međimurske županije. Isto se odnosi i na prijevoz željeznicom, a cijena mjesečne karte na relaciji Čakovec - Varaždin iznosi 192,80 kuna, na relaciji Čakovec – Macinec 160,70 kuna, Čakovec – Mursko Središće 224,80 kuna te Čakovec – Kotoriba 276,40 kuna.
Pojedine općine već su sklopile ili će sklopiti ugovore s Udrugom roditelja Međimurske županije i pojedinim prijevoznicima. Međutim, učenici čije općine nisu sklopile ugovore, moći će koristiti usluge javnog linijskog prijevoza. Na konferenciji u četvrtak još se nisu znale konkretne cijene jer se još pregovaralo, a zasad je najviša ona iz Štrigove od 530 kuna koju je ponudila Presečki grupa. Zbog određenih nejasnoća i nedoumica, svi će se učenici prvi tjedan nastave voziti beplatno.
V.Trstenjak

CIJENE MJESEČNIH KARATA

Prema još uvijek neslužbenim podacima, jer se još mnogo toga može promijeniti, Grad Prelog svoje će učenike sufinancirati sa po 100 kuna, a vozit će Presečki za cijenu od 420 kuna na relaciji Draškovec - Čakovec te po 400 kuna na relacijama Cirkovljan - Čakovec i Prelog – Čakovec. Na relacijama Otok - Cirkovljan – Čehovec – Prelog i Oporovec – Draškovec – Hemuševec – Prelog vozit će Vectrum d.o.o po cijeni od 220, odnosno 250 kuna.
Grad Mursko Središće neće sufinancirati prijevoz, a učenici će koristiti linijski prijevoz.
Grad Čakovec sklopit će ugovor s Presečkim, uz sufinanciranje 100 kuna za autobus i 50 kuna za vlak.
Općina Selnica neće sufinancirati niti sklopiti ugovor.
Općina Šenkovec imat će cijenu od 180 kuna, a o sufinanciranju će se još dogovoriti.
Općina Štrigova imat će cijenu od 530 kuna, a sufinancirat će sa 100 kuna.
Općina Vratišinec imat će cijenu od 420 kuna, uz sufinanciranje vlaka i autobusa sa po 50 kuna.
Općina Dekanovec ima ugovor između Udruge roditelja i Marko toursa i cijenu od 350 kuna – o mogućem sufinanciranju još ništa ne znamo.
Općina Domašinec – cijena 350 kuna.
Općina Belica za liniju od Gardinovca do Čakovca imat će cijenu od 260, a od Belice do Čakovca 250 kuna.
Općina Donja Dubrava neće sklapati ugovor, nesporazum je nastao oko cijene do Preloga.
Općina Donji Kraljevec, za relaciju prema Čakovcu najvjerojatnije će uzeti Presečkog, cijena još nije poznata.
Općina Donji Vidovec posebni linijski prijevoz po cijeni od 330 kuna imat će do Preloga, a cijena do Čakovca najvjerojatnije će biti 460 kuna.
Općina Goričan još pregovara, Općina Gornji Mihaljevec slaže se s cijenom od 460 kuna iako ih nitko do sada nije kontaktirao.
Općina Kotoriba nije sklopila ugovor, još ne znaju hoće li ili ne sufinancirati prijevoz.
Općina Mala Subotica imat će cijenu od 250 kuna za Čakovec i 330 za Prelog.
Općina Podturen imat će cijenu karte od 360 kuna, neće sufinancirati, osim drugo i treće dijete, kao i Županija.
Općina Orehovica dogovorila je cijenu karte od 420 kuna, uz 100 kuna sufinanciranja.
Općina Pribislavec imat će cijenu od 180 kuna za Čakovec i 350 za Prelog, uz 100 kuna sufinanciranja.
Mjesečna karta za učenike iz Općine Strahoninec na relaciji Strahoninec – Prelog iznosit će 380 kuna. Strahoninec će sufinancirati prijevoz autobusom sa 100 kuna, a vlakom sa 70.
Za Općinu Sveti Juraj na Bregu još nije poznata cijena karte, ali će sa 75 kuna sufinancirati do kraja godine.
Za Općinu Sveti Martin na Muri dogovorena je cijena od 460 kuna, a do kraja godine učenici mogu računati na sto kuna sufinanciranja.
Općina Nedelišće dogovorila je prosječnu cijenu od 240 kuna, uz sufinanciranje po sto kuna. (vt)

Izvor: 2941