Arhiva 11.12.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

Priznanja zaslužnim obrtnicima

U petak, 7. prosinca, Obrtnička komora Međimurske županije održala je svoju jubilarnu, desetu svečanost uz dan OKM-a kojim se obilježava osnutak naše komore, 9. prosinca 1994. godine. Predsjednik OKM-a Slavko Faltak, pozdravaljajući okupljene, rekao je da je Komora sa svojih 18 godina doživjela punoljetnost, od promatrača postala partner u gospodarskom životu naše županije, sa svim pravima i obvezama. Razloga za zadovoljstvo bilo bi više da su vremena bolja za obrtnike, rekao je Faltak. U vremena u kojima nikom ne cvjetaju ni kaktusi, a kamoli ruže, obrtništvu se ne posvećuje nimalo pažnje i nema nikoga tko bi obrtniku koji se utapa u teškoćama dobacio pojas za spašavanje. Naprotiv, kao da bi neki dodali kamen, rekao je Faltak. Težinu situacije u kojoj je obrtništvo ilustrirao je paralelom, na ovoj svečanosti za jubilej od 20 godina rada priznanje prima 38 obrtnika, ali 1992. su bila otvorena 93 obrta - mnogi nisu izdržali. Razlog slavlju u takvoj situaciji je procjena Komore da ipak svojim članovima mora omogućiti nekoliko trenutka ponosa i veselja u godini, rekao je Slavko Faltak.
Na svečanosti su dodijeljana priznanja OKM-a uspješnim i uglednim članovima. Za dugogodišnji marljiv i ustrajan rad u obrtu i razvoj obrtništva, za staž od 20 godina, priznanja su dobili Tomo Magdalenić, limar iz Čakovca, Milorad Fegeš, prijevoznik iz Totovca, Zlatko Kračun, vulkanizer iz Nedelišća, Branko Kliček, prijevoznik iz Šandorovca, Zoran Lisjak, drvoambalažer iz Turčišća, Ljubomir Lukić, prijevoznik iz Šenkovca, Stjepan Jambrović, tesar iz Grabrovnika, Ivan Hren, prijevoznik iz Mihovljana, Hasan Hasani, ugostitelj iz Čakovca, Vladimir Glavina, videosnimatelj iz Čakovca, Kol Kući, trgovac iz Čakovca, Josip Špoljar, soboslikar iz Donje Dubrave, Stanislav Drk, prijevoznik iz Križovca, Dragutin Pintarić, kovač iz Nedelišća, Ignac Belić, autoserviser iz Preloga, Branko Vlašić, metalac iz Male Subotice, Vera Vlašić, ekonomistica iz Male Subotice, Katarina Grošanić, tekstilka iz Šenkovca, Josip Horvatić, građevinar iz Kotoribe, Josip Markati, elektroinstalater iz Hodošana, Zvonimir Lovrenčić, građevinar iz Čakovca, Marijan Munda, računovođa iz Čakovca, Goran Kovačić, geodet iz Mačkovca, Josip Baliga, prijevoznik iz Mihovljana, Franjo Novak, trgovac iz Preloga, Zvonko Trbović, strojobravar iz Nedelišća, Anđela Rusak, trgovkinja iz Donje Dubrave, Željko Novak, elektromehaničar iz Gornjeg Hrašćana, Milovan Todorović, prijevoznik iz Peklenice, Mladen Krizman, prijevoznik iz Nedelišća, Štefan Kepe, prijevoznik iz Čakovca, Marijan Sontor, RTV mehaničar iz Čakovca, Miljenko Čukac, građevinar iz Podbresta, Srećko Gabaj, pekar iz Čakovca, Stjepan Fučec, stolar iz Savske Vesi, Zlatko Hriberšek, bačvar iz Prhovca, Zdravko Novak, ugostitelj iz Novakovca, i Radovan Domjanić, trgovac iz Čakovca.
Diplome za izniman doprinos u promidžbi, poticanju i unapređenju obrtništva i obrtničkog komorskog sustava dobili su Sandra Fajgl-Herman, keramičarka iz Zasadbrega, Ivan Kovač, stolar iz Domašinca, Draga Potočnjak, ugostiteljica iz Murskog Središća, Franjo Novak, trgovac iz Preloga, i Grozdana Fortner, trgovkinja iz Dragoslavca.
Ovogodišnji dobitnici plakete Majstor godine, za poslovne rezultate, tehnološka unapređenja, postignutu visoku kvalitetu proizvoda i usluga ili za visoke rezultate u praktičnoj poduci učenika za obrtnička zvanja su Srećko Gabaj, pekar iz Čakovca, Ksenija Vrbanić, modna dizajnerica iz Čakovca, i Nada Purić, frizerka iz Hodošana.
Ove je godine svečanost OKM-a iskorištena i za uručenje priznanja obrtnicima iz Međimurja koja im je dodijelila Hrvatska obrtnička komora. Zahvalnice HOK-a uz jubilej 160 godina organiziranog obrta u Hrvatskoj dobili su Robert Čavničar, plastičar iz Prhovca, Nikola Zvonarek, stolar iz Preloga, te Stolarija, trgovina i pilana Rusak u Donjoj Dubravi. Dobitnici priznanja HOK-a su Božidar Krušelj, kovinotokar iz Preloga, Franjo Božak, trgovac iz Strahoninca, i Slobodan Višnjić, metaloprerađivač iz Preloga. Povelje HOK-a dobili su Franjo Ladić, soboslikar iz Strahoninca, i Grad Prelog.
Na kraju svečanosti dodijeljeno je i najviše priznanje OKM-a, statua Obrtnik Međimurja, kao nagrada za životno djelo, odnosno za dugogodišnji rad u obrtništvu. Nju je ove godine kao ugledan, uspješan i častan obrtnik, a za izuzetan doprinos u osnivanju i razvoju obrtničkih institucija te za dugogodišnji uspješan rad na promicanju obrtništva dobio Branko Dobranić, metalac iz Murskog Središća. U ime nagrađenih zahvalio je Srećko Gabaj koji je izrazio nadu da će Vlada ipak naći rješenja za poboljšanje položaja obrtništva, a dobitnicima priznanja čestitali su glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore Violeta Tomić i međimurski župan Ivica Perhoč.
Dražen Kovač

Izvor: 3007