Arhiva 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:03.

Problem velikog broja vrana u Perivoju Zrinskih

Smanjenje populacije vrana gačac u Perivoju Zrinskih i u ovoj je godini jedna od aktivnosti kojima se bave odgovorne službe u Gradu Čakovcu i županijskoj Javnoj ustanovi Međimurska priroda. Metoda i taktika čije je provođenje počelo ima više, no, teško je, kažu stručnjaci, procijeniti koliko će sve zajedno polučiti uspjeha, i to iz razloga jer ni drugi gradovi u Hrvatskoj nemaju sličnih iskustava. S obzirom da je Perivoj Zrinskih zakonom zaštićeno područje te da je ujedno razdoblje od 1. ožujka do 31. srpnja vrijeme lovostaja, pa je zakonski zabranjeno poduzimati bilo kakve aktivnosti čiji bi cilj bio smanjenje broja vrana u Perivoju, naglasak je stavljen na zastrašivanje, odnosno tjeranje, a ne njihovo ubijanje. Još konciznije - cilj je spriječiti vrane da stvaraju svoja gnijezda, a upravo ovo vrijeme je doba u kojem one to čine.
Dugoročno rješenje – novi park namijenjen vranama?
U Perivoj Zrinskih postavljen je aparat koji zvučnim signalom - zvukom ptice grabljivice, plaši vrane. Da se građani, zbog buke, što manje uznemiravaju, aparat se uključuje u rano jutro - između 6 i 7,30 sati, te u predvečer.
Nadalje, u krošnje drveća u Zrinsko-frankopanskoj ulici postavljeni su helijevi baloni. Na njima su slike mrtvih vrana! Nekome će možda zvučati i pomalo smiješno, no, prema iskustvima iz Sjedinjenih Američkih Država, ta je metoda učinkovita. Vrana će se, naime, kad vidi uginulu vranu, preplašiti i neće se gnijezditi u blizini.
Kao jednu od metoda, Hrvatski ornitološki zavod predložio je i obrezivanje gornjih, vršnih grana stabala, čime bi se onemogućilo gniježđenje vrana. No, u Gradu su ideju odbacili, ocijenivši da bi se time narušila hortikultura parka, ali i zbog činjenice da gnijezda vrana mogu težiti do 15 kilograma.
Vrane će se i hvatati u takozvane živolovke koje će biti postavljene na odlagalištu otpada u Totovcu - lokaciji na kojoj nalaze obilje hrane. I u živolovke će se stavljati hrana i voda te će se one kontrolirati svaki dan. U čitav projekt uključit će se i lovačka društva. Da bi se vidjelo koliko je koja metoda uspješna, i u Perivoju Zrinskih i na deponiju u Totovcu postavljene su kamere.
Spomenimo da, kao o mogućem dugoročnom rješenju problema velike populacije vrana, odgovorni razmišljaju o sadnji stabala na određenom području periferije grada na kojem bi vrane tada pronašle novo stanište.
- Takva mjera iziskuje detaljno planiranje i financiranje te će se, kao takva, i dalje razvijati i osmišljavati, kažu odgovorni.
Grad Čakovec u svom je ovogodišnjem proračunu za borbu protiv vrana predvidio 70.000 kuna.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3068