Arhiva 14.09.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

PROBLEMATIKA GRANIČNOG PRIJELAZA U MURSKOM SREDIŠĆU PREMIJERKI JE NEPOZNATA?

Preopterećen međunarodni granični prijelaz Mursko Središće predmet je našeg pisanja već godinama. Petnaestak godina stara nastojanja da se prijelaz izmjesti i proširi kod svih su dosadašnjih državnih vlasti naišla na zid šutnje. Po tom se pitanju ne događa uglavnom ništa, jedino se iz godine u godinu zbrajaju sve veće brojke putničkog i teretnog prometa na našim sjevernim vratima, a građani se povremeno javno oglase ogorčeni nedostatkom zaustavnog traka za kamione, zag(l)ušeni putničkim i teretnim prometom kroz središte grada.
Za boravka predsjednice Vlade Jadranke Kosor u Peklenici i Murskom Središću prošlog utorka pitali smo je - je li upoznata s problemima tehničke prirode koje imamo na samom graničnom prijelazu?
- Ne, na žalost, ne znam o tome. Danas sam razgovarala s gradonačelnikom i nije govorio o problemima, samo o dobrim stvarima, među kojima je i braniteljska zadruga Mura na čiji sam poziv došla - odgovorila je premijerka Kosor na naše pitanje.
U razgovoru s predsjednikom gradske organizacije HDZ-a u Murskom Središću, ujedno i zamjenikom gradonačelnika, Draženom Srpakom čujemo da predsjednica Vlade zacijelo nije razumjela naše pitanje.
- U ovom smo pitanju poduzeli niz radnji kako bismo ubrzali razvoj događanja na državnoj razini i u komunikaciji sa slovenskom stranom. Uvjeren sam da premijerka nije razumjela vaše pitanje jer Vlada je o ovome raspravljala nakon naših inicijativa 2009. godine. Sa zamjenikom župana Matijom Posavcem lani sam bio na sastanku u nadležnom ministarstvu i sada je pokrenuta izrada studije utjecaja na okoliš, a nju je upravo pokrenula državna struktura - kaže za list Međimurje Dražen Srpak.
Niz aktivnosti u ovom smislu potvrđuje nam i zamjenik župana Matija Posavec. O problematici graničnog prijelaza u Murskom Središću pisali su predsjednici Vlade Jadranki Kosor, njezinom savjetniku za vanjsku politiku Davoru Štiru, ministru vanjskih poslova Gordanu Jandrokoviću i predsjedniku Republike Ivi Josipoviću.
Posavec: Reagirao je jedino Josipović
- Dogradonačelnik Srpak i ja po ovom smo pitanju lani bili kod državnog tajnika za međunarodne odnose u Ministarstvu vanjskih poslova Davora Vidiša, a obraćali smo se, zajedno s načelnikom Lendave Antonom Balažekom, pisanim putem i slovenskom predsjedniku i premijeru Danilu Türku i Borutu Pahoru predlažući susrete. Od svih njih, jedino se naš predsjednik Josipović angažirao i razgovarao sa slovenskim predsjednikom. Složili su se da rješavanje tog pitanja valja staviti na razinu obiju vlada, no do danas informacije o pomacima u tom smislu nemamo. Teško je vjerovati da premijerka o tome ne zna, ali sigurno je njezin boravak u Murskom Središću trebalo iskoristiti i za razgovor na tu temu - ističe Matija Posavec za list Međimurje.
Aleksandra Ličanin

... a promet samo raste i raste
Izmještanje međunarodnog graničnog prijelaza u Murskom Središću odavna nije samo pitanje prostora, kvadratnih metara površine ili postojećeg mosta preko Mure. Pitanje njegove preopterećenosti potvrđuje i broj putnika (zapravo najvažniji element cijele priče) koji iz godine u godinu uvjerljivo raste. Od siječnja do kolovoza ove godine GP Mursko Središće prešlo je 7,45 posto više putnika nego lani - 1,569.354 ovogodišnjih u odnosu na 1,460.529 lanjskih. U mjesecu iza nas, u kolovozu, GP Mursko Središće prešla su 282.962 putnika, a u istom mjesecu 2010. godine njih 268.015. U postotku je to porast od 5,58. (al)

Izvor: 2942