Arhiva 24.03.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

PROBLEMI OBITELJI KALANJOŠ IZ LONČAREVA NAKON ASFALTIRANJA PROMETNICE

Nedavnom asfaltiranju prometnice u podturenskom romskom naselju Lončarevo zasigurno su se razveselili svi stanovnici tog mjesta. Među njima je u početku bila obitelj Kalanjoš, ali ne zadugo. Ubrzo su počeli problemi. Mlanjoš:
- Otkako je asfaltirana cesta, nama u kuću stalno ulazi voda i sve je puno vlage. Sa zidova otpada žbuka, zbog vlage su nam uništeni kreveti, škrinja, vrata. Kuću u kojoj živim nasljedio sam od oca Martina. Dok nije asfaltirana cesta, nismo imali probleme s vlagom. Žalio sam se na sve strane, ali pomoći niotkud. Općina Podturen i čakovečka TEGRA, koja je gradila prometnicu, dovezli su mi nekoliko kamiona šljunka i to je sve. No, to nije umanjilo naše probleme. Poslao sam pismo i Vladi RH i dobio odgovor da se obratim Međimurskoj županiji. Tada sam od Županije dobio 1.000 kuna. Od 22. rujna prošle godine četiri puta smo po zimi zbog vode morali iz kuće. Po nekoliko dana smo spavali kod kćerke koja živi preko puta, ali kod nje nema dovoljno mjesta za njenu obitelj i još nas 11, koliko nas živi u ovoj kući. Svi smo već bolesni od vlage i svi smo stalno prehlađeni.
Zbog nedostatka prostora, moj stariji brat Branko spava na spužvi na tom vlažnom podu, a voda nam je i ispod kreveta. Djeca imaju bronhitis. Ja sam nesposoban za rad. Pokraj stare kuće sazidali smo novu, ali nemamo sredstva da postavimo krovište i da je dovršimo. Preseljenje u novu kuću jedino je rješenje za nas. Više se ne usudim ni spavati jer bi se zbog vlage ova stara kuća mogla i urušiti - boji se naš sugovornik Marijan Kalanjoš.
Marijan dodaje da je o svemu obavijestio policiju i vatrogasce:
- Policajci su mi rekli da je objekt u takvom stanju da u njemu spavamo na vlastitu odgovornost. Uz njih, u više sam navrata kontaktirao Alenku Bilić, socijalnu radnicu u Murskom Središću. Ona mi je i najviše pomogla. Ako mi nitko ne pomogne, idem u Zagreb. Prisiljen sam nešto napraviti.
Na oca se nadovezuje sin Marijan:
- Zbog vode već patim od nesanice. Stalno sam pod stresom i već se bojim vode. Svi smo stalno bolesni i kod liječnika - i ja i braća i nećakinje. Ne znamo što poduzeti. Problem je u tome što nije izvedena odvodnja. Tužit ćemo TEGRU koja je izvodila radove. Mada mislim da bi izvođača trebao tužiti naručitelj radova.
U rasvjetljavanju slučaja obratili smo se i općinskom načelniku Josipu Lepenu koji tvrdi da Općina nema ništa s uređenjem te prometnice:
- Radi se o sredstvima pristiglim iz EU fondova i mi nismo sudjelovali u tome. Kalanjošu smo pokušali pomoći dovoženjem šljunka, ali to očito nije ništa pomoglo. Osigurali smo mu i stručnjaka za procjenu nastale štete koja je poslana u državni Ured za nacinalne manjine. Nekoliko puta smo im ispumpavali vodu. Ne znam kako bismo mu još mogli pomoći. Kod nas u Podturnu, uz Muru cijeli dijelovi naselja imaju probleme s vodom. I ja sam stanujem u tom dijelu mjesta i stalno imamo probleme s vodom. I nikome Općina ne pomaže u sanaciji štete. Problem u Lončarevu je u tome što zajedno s prometnicom nije izgrađena i odvodnja oborinskih voda. Uz to, podzemne vode u tom su dijelu uz Muru vrlo visoke. Što se tiče nove Kalanjoševe kuće, ona je, kao i stara, građena bez potrebne dokumentacije, tako da je to još jedan problem.
Mirjana Pintar, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Međimurske žuapnije, pojasnila je da su sredstva za uređenje prometnice osigurana iz EU programa PHARE 2006.
- U okviru tog programa izgrađena je infrastruktura u romskim naseljima Piškorovec, Pribislavec i Lončarevo. Ja sam bila na terenu u Lončarevu. Oni su u području visokih podzemnih voda. Problema će tamo stoga biti sve dok se ne riješi odvodnja, odnosno kanalizacija koja je sada u fazi projektiranja. ješenje za Kalanjoševe do tada je da im se u suradnji s Centrom za socijalnu skrb pokuša pomoći u dovršetku nove kuće.
R. Topličanec

Izvor: 2917