Arhiva 08.03.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

Problemi osnovne škole u Pribislavcu: Prijeti zatvaranje!

Osnovna škola Vladimir Nazor u Pribislavcu sve je češće predmet razgovora unutar ureda Međimurske županije i Općine Pribislavec. Nazovemo li stanje objekta - dvorca iz 1870. godine, u kojem Škola djeluje, lošim - možda nećemo pogoditi pravu srž. Problem je znatno širi, a njegovu sveobuhvatnost državna razina još ne gleda na taj način. U protivnom bi već osigurali izgradnju nove školske zgrade u Pribislavcu.
Razgovarali smo s ravnateljicom škole Sandrom Herman koja aktualno stanje “školskog objekta” ne naziva zastrašujućim, ali ga ne smatra ni banalnim.
- Ovaj je dvorac za potrebe škole adaptiran 1968. godine. Do danas se u njega praktično nije ulagalo i javnost može samo pretpostaviti kakvu sliku danas ovdje imamo. Da bi se uopće i ulagalo u njegovu rekonstrukciju, moraju se poštivati konzervatorski uzusi, s obzirom da je dvorac zaštićen povijesni spomenik. Razumije se, za sustav prosvjete svako takvo ulaganje je enormno - kaže ravnateljica Herman.
U samo devet učionica razmješteno je 21 razredno odjeljenje s ukupno 339 učenika. Na tornju dvorca su pozicionirane dvije mini učionice potpuno neprikladne rasvjete u kojima učiteljice praktično nemaju ni stol. Dopunska i izborna nastava održavaju se u knjižnici, zbornici i blagovaonici. Na satove tjelesne i zdravstvene kulture djeca odlaze u društveni dom, izložena vanjskim vremenskim uvjetima.
Alarmantno je stanje krovišta. Konstrukcija je gotovo u potpunosti trula.
- O krovištu dvorca se najviše i govori. Škola je zaštićena skelama već tri godine, zbog mogućih odrona i opasnosti koja prijeti s krova.
Dakle, krov je potpuno dotrajao, konstrukcija je trula, vlaga ide na gornju deku, pa smo prije nekoliko godina imali oštećenja iznutra. Srećom, nikad nikakvih incidenata nismo imali u vrijeme nastave. Dodala bih da smo ove godine demontirali zaštitnu skelu i iznova je postavili jer je i ona predstavljala opasnost umjesto zaštite. Sada mijenjamo žljebove, ali sve su to zakrpe koje će na kratke staze izdržati. Kotlovnica je na izdisaju, a nova stoji 170 tisuća kuna. Ne moram vam reći da to nemamo od čega kupiti. Tražila sam procjenu elektroinstalacija koje su također problematične. Nalaz Zavoda za kontrolu kvalitete ne razveseljava. Zgrada nema uzemljenje i broj potrebnih intervencija je naprosto prevelik - ističe Sandra Herman.
Paralele
Ravnateljica Škole nedavno je iskoristila jedan od brojnih skupova održan u Školi kako bi istaknula važnost izgradnje nove školske zgrade.
- U Školi smo imali predavanje o dječjim pravima, pa sam u tom kontekstu iskoristila priliku da predstavnike nadležnih službi pitam o tome kakva su prava djece na obrazovanje u našoj školi i, primjerice, u OŠ Veli vrh u Puli koja, da krajnost bude veća, na prozorima ima električne rolete. Stanje ove zgrade nije zastrašujuće, ali nije ni banalno. Mi imamo i organizacijske probleme s velikim brojem učenika i oskudnim prostorom - zaključuje naša sugovornica.
Župan najavio
zatvaranje Škole
Župan Ivica Perhoč ovih je dana bez zadrške najavio da će objekat Škole u Pribislavcu zatvoriti ako u razumnom roku ne budu poduzete potrebne radnje da izgradnja nove školske zgrade konačno započne.
- Nama je zadaća voditi brigu o funkcionalnosti, sigurnosti i kvaliteti održavanja nastave. Ako to ne možemo osigurati u datim uvjetima, onda moramo naći drugo rješenje. Stanje u pribislavečkoj Školi je na rubu. Poznato je već da je Županija projekat izgradnje Škole u ovoj godini stavila u svoje prioritete i baš ovih dana odrađujemo sastanke na tu temu. Moramo vidjeti što i koliko možemo učiniti već danas te koliko daleko možemo ići s kandidaturom projekta kod Ministarstva za regionalni razvoj. Zasad nismo kandidirani ni u EIB-u ni CEB-u, no mislim da se, s obzirom na strukturu učenika, pri čemu mislim na romsku populaciju, izvori mogu pronaći i u europskim fondovima - kaže za list Međimurje župan Perhoč.
Građevinska dozvola za novu školsku zgradu istekla je u veljači, ali je produljena. Istodobno, Županija se ne misli upuštati u značajne investicije na postojećoj školskoj zgradi - dvorcu s kraja XIX. stoljeća.
- Ne idemo u veće investicije. Odrađujemo samo ono što je nužno iz sigurnosnih razloga. Samo takva ulaganja dolaze u obzir jer druga nemaju rezona. To ne znači da ideja o zatvaranju Škole ide u drugi plan - kaže župan.
Ravnateljica Sandra Herman nije zagovornica zatvaranja Škole iz sljedećeg razloga:
- Ljudi su se uplašili županove izjave. Ako se to pokaže nužnim, zatvaranje Škole ne vidim kao činjenični problem, već kao gašenje života unutar mjesta. U Pribislavcu se puno toga događa upravo oko Škole. Mislim i na odgojno-obrazovnu notu i na dinamiku života društvene zajednice.
Neadekvatno
doživljavanje problema
Načelnica Općine Pribislavec Višnja Ivačić svoju ulogu u ovom pitanju vidi u posredovanju na svim razinama, sve kako bi se ubrzao proces izgradnje nove školske zgrade.
- Što prije, tim bolje. Kao načelnica, na ovo pitanje mogu utjecati tako da u što većoj mjeri aminiram Županiju, koja ima puno razumijevanja za sadašnje stanje stvari, i nadležna ministarstva. U materijalnom smislu, mi smo osigurali lokaciju i financirat ćemo izgradnju infrastrukture, za što nam trebaju 2 mlijuna kuna. Kao prosvjetarka i načelnica, inzistirat ću da se ova potreba zadovolji i kategorizira na državnoj razini jer se problem ne doživljava adekvatno razmjerima. Mi ovdje živimo, a istodobno nam djeca i učitelji rade u katastrofalnim uvjetima - zaključuje Višnja Ivačić.
Zabilježila i snimila
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2915