Arhiva 12.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

PROBLEMI S PRORAČUNOM – ŽUPAN TRAŽI PODRŠKU

Pripreme za izradu županijskog proračuna za 2010. godinu u punom su tijeku, a župan Ivica Perhoč, uz najavu da će to biti proračun otrežnjenja, već je obavio niz sastanaka. O proračunu za iduću godinu razgovaralo se protekle srijede na gospodarsko socijalnom vijeću Međimurske županije, dan kasnije o istoj temi su na kolegiju raspravljali gradonačelnici i načelnici općina, a u petak je proračun bio tema sastanka župana s gospodarstvenicima, saborskim zastupnicima i međimurskim doktorima znanosti. Nakon što je ovogodišnji proračun rebalansom već jednom smanjen za pedesetak milijuna kuna (na 140 milijuna), usporedno s donošenjem proračuna za 2010., najavljen je još jedan rebalans. Za koliko, još je predmet razgovora, ali realan proračun, prema Perhoču, mogao bi iznositi od 110 do 115 milijuna kuna. To je gotovo upola manje od proračuna koji je 2008., s planiranom prodajom bivše vojarne i poligona te aranžmanom oko prodaje Ljekarni Čakovec pokušao “napuniti” bivši župan Josip Posavec. Budući da od namjeravane prodaje prostora bivše vojarne nije bilo ništa, a čini se da skoro ni neće, a na upravo završen natječaj nitko se nije javio, ionako “okljaštren” proračun morat će se još više stisnuti.
S druge strane, apetiti rastu, općine i gradovi (bez Čakovca) iz županijskog proračuna traže (su)financiranje u ukupnom iznosu od čak 84 milijuna kuna kako bi dovršili planirane, ili u predizbornim kampanjama obećane projekte. Popis želja je dug, uredno stavljen na papir, a načelnici na kolegiju nisu baš bili spremni za odustajanje.
Jedina izgledna mogućnost obilnijeg priljeva novca u ovom trenutku i dalje je prodaja poligona i vojarne, što bi bar malo moglo “podebljati” proračun za 2010., pa župan nakon propalog natječaja, već za idući tjedan najavljuje intenziviranje razgovora s potencijalnim investitorima. “Sol na ranu” županu je dodao Matija Derk iz REDEA-e koji je na susretu s gospodarstvenicima rekao da su na tom prostoru već mogle biti “okrenute” stotine milijuna eura investicija, samo da nije bila stopirana prodaja talijanskom investitoru... S “proračunom otrežnjenja” ne slaže se niti saborski zastupnik Vladimir Ivković koji je župana upozorio na pretjeran oprez i predložio ambiciozniji pristup, makar i uz kreditna zaduženja, jer bi usporavanje ili zaustavljanje investicija direktno pogodilo gospodarstvo, posebno građevinarstvo. A bez investicija nema niti posla. Iz ove su grane, sa sastanka s gospodarstvenicima, županu stigli ozbiljni signali o krizi i mogućim masovnijim otpuštanjima radnika.
Najvažniji dokument Županije, proračun za 2010. godinu župan Ivica Perhoč morat će predložii u vrlo nezavidnoj financijskoj situaciji. Svjestan mogućih posljedica, Perhoč je o proračunu poveo pravu “javnu raspravu” sa svima zainteresiranima. Tek rijetkima od njih može nešto konkretno obećati jer procjena realnih potreba u ovom bi trenutku iziskivala proračun od najmanje 240 milijuna kuna (80 potrebe općina i gradova i 160 milijuna kuna potrebe Županije).
V.Trstenjak

Izvor: 2846