Arhiva 12.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

PRODUBLJUJE SE PRIJATELJSKA VEZA HERCEGOVINE I MEĐIMURJA

Na ovogodišnjoj proslavi Dana Međimurske županije u dvodnevnom posjetu boravili su načelnici hercegovačkih općina Čitluk, Široki Brijeg i Ljubuški s kojima Međimurska županija ima potpisanu povelju prijateljstva. Suradnja s regijama drugih država, posebno susjednih, u svrhu promocije Međimurja i stvaranja pretpostavke za širenje gospodarske, kulturne i sportske suradnje posebno je vezana za Hercegovinu ponajviše zbog generalnog konzula RH u Mostaru Velimira Pleše koji je rodom iz Čakovca, ali i zbog značajne turističke suradnje s obzirom da svakoga tjedna stotinjak Međimuraca odlascima u Međugorje i Mostar izletnički pohodi hercegovački kraj.
Prepoznala je to i županijska vlast koja suradnjom s tamošnjim općinama želi uspostaviti čvršći most kako bi se, osim turističkog, realizirao obostran gospodarski interes. U tu svrhu, prošlog su tjedna u Međimurju boravili načelnici općina Čitluk, Široki Brijeg i Ljubuški - Ivo Jerkić, Mate Kraljević i Nevenko Barbarić sa svojim suradnicima, predsjednik turističkog klastera Davorin Medić, vlasnik i direktor gospodarskog koncerna MCI Miljenko Mićo Crnjac te glavni urednik Večernjeg lista za BiH Jozo Pavković.
U dvodnevnom posjetu gostima je predstavljena međimurska vinska cesta, a potencijale međimurskih vinara predstavio im je poznati vinar i vinogradar Alojz Tomšić. Gosti iz Hercegovine upoznali su se s tradicijom lovnog turizma posjetivši dane lovnog kulinarstva u Starom gradu u Čakovcu gdje ih je ugostio predsjednik lovačkog saveza Međimurske županije Ljubomir Grgec te prezentirao kulinarstvo i običaje lovaca.
Ravnatelj Muzeja Međimurja Vladimir Kalšan gostima je prezentirao značaj Međimurja u hrvatskoj i europskoj povijesti, kao i povijest Zrinskih te potencijal ove slavne obitelji za međimurski turizam.
Na svečanoj sjednici Županijske skupštine Međimurske županije načelnicima hercegovačkih općina te županijskoj vlasti posebno je zahvalio predsjednik RH Ivo Josipović izrazivši osobito zadovoljstvo suradnjom i brigom o dijelovima hrvatskog naroda u BiH.
Zahvaljujući povezivanju Međimurja i Hercegovine, neke od naših tvrtki već su realizirale konkretne poslove na tom području, no suradnja će se intenzivno nastaviti i ubuduće kroz promociju Međimurske tradicije, baštine i gospodarstva. Prvi od konkretnih zadataka bit će promocija Međimurja gospodarstvenicima i turističkim agencijama početkom lipnja u Međugorju.(r)

Izvor: 2872