Arhiva 03.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Proizvođači mlijeka Ana i Ivan Marčec

Do prije nekoliko godina, gotovo je svaka kuća u Remisu imala barem jednu kravu. Trenutno u ovom malom zaselku u Općini Vratišinec jedino još obitelj Marčec drži krave. Ana i Ivan Marčec prisjetili su se kako je bilo prije tridesetak godina, kada su započeli s proizvodnjom mlijeka.

- Nekada smo posao obavljali s voljom jer smo znali da ćemo za trud biti nagrađeni. Bilo je puno bolje, danas strepimo kako ćemo dalje, komentirao je Ivan.

Ostalo im je šest krava, od dvanaest koje su nekada imali. Krave hrane sijenom i silažom, pa za tu namjenu imaju 3,5 hektara livada i oranica. Davno bi već propali da sami ne proizvode hranu.

Dok nam Ana pokazuje svježe mlijeko u laktofrizu, objašnjava kako se danas više ne cijene mala gospodarstva.

- Svaki drugi dan otkupljivač pokupi oko 100 litara mlijeka. Ni sami ne znamo koja je točna otkupna cijena, varira između 1,70 i 2 kune. Novac koji dobijemo jedva nam služi za održavanje gospodarstva. Pokrivamo se drugim djelatnostima, kao naprimjer uzgojem krumpira.

Cijene padaju, troškovi rastu, a takva politika ne vodi nikamo. Primjer toga je i ocjenjivanje kvalitete mlijeka. Marčecovi tvrde da određivanje klasa mlijeka nema smisla kada se na kraju svo mlijeko koristi zajedno. Pitaju se koji je cilj uništavanja malog čovjeka? Najvjerojatniji je razlog da se tržišta oslobodi za mlijeko iz Europske unije, kažu. Ako se nastavi takav odnos, obitelj Marčec bit će prisiljena prodati preostale krave, kao i mnoge druge obitelji prije njih. Ako sve krene tim putem, što će ostati od hrvatskog agrara? Potezi resornog Ministarstva ne daju pozitivne rezultate, a sve se čini da već jako kasne u spašavanju posrnule poljoprivrede.

Snimio D. Lesar

Izvor: 3096