Arhiva 31.03.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Proizvodi Eko Međimurja po cijelom svijetu

Poduzeće Eko Međimurje iz Šenkovca, nastalo na temeljima negdašnjih međimurskih ciglana, danas svega 15% svoje djelatnosti ima još u korijenima, u opekarskoj industriji. Većina kapaciteta, sukladno tome i prihoda poduzeća, iz metaloprerađivačke je djelatnosti, naglašeno okrenute izvozu.
Kako se na području Međimurja zadnjih godina najčešće o metalcima govori u pozitivnom kontekstu (a ni metalci nisu operirani od krize) jer u odnosu na druge grane, ipak ostvaruju bolje rezultate, vrijedilo je provjeriti uklapa li se u tu sliku i Eko Međimurje u Šenkovcu, kao jedno od velikih međimurskih poduzeća.
Od polovice prošle godine, tim poduzećem rukovodi nova tročlana uprava - Josip Kikelj, dipl. oec., je predsjednik, a članovi su Jurica Soldat, dipl. ing., zadužen za tehničko rukovođenje proizvodnim procesima i Tomislav Radek, dipl. oec., zadužen za proračun i financije poduzeća.
Za današnji profil poduzeća najvažnija je RJ Oprema koja je osnovana unutar nekad ciglarskog poduzeća 1988. godine i proširila djelatnost u strojogradnju i plinsku tehniku, uz snažnu ekspanziju na inozemno tržište.
Opekarstvo stoljetne tradicije očuvano je u RJ Opeka, a novo je vrijeme zahtijevalo i organizaciju prodaje u RJ Eko centar.
CIGLANA, A METALCI!
No, zanimljiva je struktura proizvodnje kakvu danas ima Eko Međimurje koje mnogi još uvijek kolokvijalno zovu – ciglana, kaže Josip Kikelj i dodaje:
- Danas je 85% naše proizvodnje u metaloprerađivačkoj djelatnosti, potpuno orijentiranoj na izvoz u stare članice Europske unije, Njemačku, Francusku, a samo je 15% proizvodnje opeka. Tu sad imamo i vlastite brendove. Naš eko blok uspješno se bori i s inozemnom ponudom jer produkt je najsuvremenijeg, potpuno automatiziranog ciglarskog postrojenja, ali moram reći: opekarska je proizvodnja trenutno na stand-by. Imamo iznimnu kvalitetu, ali tržište (naše) gleda samo na cijenu, pa metaloprerađivački dio poduzeća vuče. Uostalom, u teškom trenutku graditeljstva kakav je sada u Hrvatskoj, samo 15% opeke plasira se na domaćem tržištu. To vjerojatno daje i sliku u kakvoj smo krizi kao društvo.
Mi smo se ipak uspjeli organizirati tako da nitko nije ostao bez posla, ipak se i dalje opeka plasira po cijeloj Hrvatskoj.
PO KUGLI
ZEMALJSKOJ
- Metalski je dio druga priča. Naši su ključni partneri iz Europe. Proizvodnja kabina i dijelova za građevinske strojeve i mehanizaciju, za rudarsku industriju, za prehrambenu industriju (pekarstvo) došli su i do Patagonije. I to je nešto na što bismo trebali biti ponosni: naši proizvodi, iz tog malog Međimurja kao rezultat marljivog rada, znanja i iznimnih tehničkih vještina naših ljudi, su po cijeloj kugli zemaljskoj. Međimurci su svugdje gdje radi stroj ili uređaj za koji smo mi napravili ili neki dio ili cijeli sklop, pa i cijeli proizvod tvrtkama Werner & Pfleiderer, Bucyrus USA, Tielmann energietechnik, Komatsu, Liebherr, Interro, Witgen ili u ranijim godinama Orenstein-Koppelu, Faunu ili Atlas Weyhausenu... Radi se o kabinama građevinskh strojeva, rezervoarima goriva i ulja, oplošjima strojeva, pećima za pekarsku industriju i dijelovima peći, plinskim filtrima i sigurnosnim ventilima... Puno je toga zapisano u našu referenc-listu.
KLJUČNI
RESURS - LJUDI
Ta nam je proizvodnja organizirana - strojogradnja, strojna obrada, lakirnica, montaža - na čak 10.000 m² suvremeno opremljenog proizvodnog prostora. No, bez ljudi, nikakvu priču nije moguće zaključiti, a Međimurje doživljavam kao bazen kadrova i za metalsku industriju. U ovom je poduzeću školovano i osposobljeno stotine dobrih metalaca, a i danas školujemo svoj kadar, pomažemo u opremanju strukovne škole, dajemo stipendije za inženjerski studij naših budućih stručnjaka... U poduzeću nije stvorena atmosfera kukanja jer uvijek se mora tražiti svjetlo na kraju tunela. Izvoznici su prvi osjetili globalnu krizu, ali danas bih mogao reći da smo je zapravo i prebrodili. Stojeći smo podnijeli udare krize na globalnoj razini 2008. i 2009. godine, ali zato jšto smo imali poslovne rezerve koje su omogućile da se kriza prebrodi, stekli smo iskustvo koje nismo imali: kako prebroditi krizu koja se može pojaviti iznenada.
REZERVE I RAZVOJ
- Samo uz stabilnu poslovnu rezervu, uz odmjerenost na svakom koraku, nismo imali redukcije u zapošljavanju. Štoviše, u posljednjih smo pola godine zaposlili osamdesetak novih radnika, pa smo sad na 508 zaposlenih, a u zadnjih deset godina u ovom je poduzeću 13 milijuna eura uloženo u razvoj. Izravno.
Ali – da biste stekli sliku što sve teža tržišna utakmica nameće, dijelim – u zadnjih je pet od toga investirano 8 milijuna, a od tih osam šest milijuna je koncentrirano u zadnje tri godine. Tempo se, dakle pojačava.
- U cijelom poslovnom procesu ipak uživamo nešto što na domaćem tržištu nikako da uhvati korijena. Naši veliki naručitelji iz inozemstva poštuju dogovore u plaćanju, kao što mi poštujemo svoje obveze u pogledu kvalitete, rokova isporuke, cijena nije najvažniji faktor... Doma je nešto drugačije, o likvidnom poslovanju na domaćem tržištu još ne možemo razgovarati. Svima je i predobro poznata priča o tome kako se kod nas plaća i poštuju obveze.
KADROVSKA JEZGRA
Tehnički rukovoditelj proizvodnih procesa Jurica Soldat baš inženjerski precizno daje objašnjenje čemu se može – uz kontinuirana ulaganja u tehnologiju – zahvaliti čvrsta pozicija Eko Međimurja na tržištu:
- Imamo kadrovsku srukturu na kojoj bi nam mnogi pozavidjeli i stalno je popunjavamo školovanjem kadrova.
Danas poduzeće ima 4% ljudi s visokim obrazovanjem, 6% ih je s višim obrazovanjem, čak 29% su zaposlenici razine tehničara, imamo i 3% VKV majstora, a KV majstori su zastupljeni s 45%. U preostalih 13% su uvjetno kvalificirani zaposlenici, zapravo naslijeđe vremena kad se u ovom tvorničkom krugu s puno ruku radilo teške ciglarske fizičke poslove.
Naš je kapacitet trenutno rezerviran i zapolsen iznad 100%, što možda čudno zvuči, ali radi se o tome da se knjige narudžbi u ovoj djelatnosti popunjavaju na specifičan način.
Angažiramo puno kooperanata. Prvi smo krenuli u javnu nabavu (premda nismo obveznici) kooperantskih poslova i usluga, ali smo tu u specifičnom problemu.
1.000 ZA 20.000
- Eko Međimurje dvadeset je godina na EU tržištu, usvojili smo poslovno-tehničku kulturu tog okruženja, ali to isto ne možemo reći za kooperante koji bi uz nas mogli dignuti svoje performanse. Pokušavamo ih educirati u tom smjeru, ali i oni koji su u stanju kupiti tehnologiju, podići si tehničku razinu, nisu nekako u stanju shvatiti koji je značaj rokova, kvalitete, posebno pažljiv poslovni odnos prema partnerima... To su iznimno važne stvari kad se radi o naših ukupno 1.000 proizvoda za koje se u našim proizvodnim poogonima izrađuje preko 20.000 pozicija! To je prava slika što je Eko Međimurje u proizvodnim performansama danas.
DOBRE PLAĆE
Financijski refleksi poslovanja Eko Međimurja u domeni su Tomislava Radeka koji financijsko poslovanje prati proračunski, baš kao što se prate najsloženiji financijski tijekovi u državnom proračunu:
- U financijama se vidi da smo krizu prebrodili, pa se sada tek u zbrajanju rezultata za 2010. godinu može procijeniti kako smo duboko bili pogođeni. U 2010. godini ostvarili smo 195,000.000 kuna ukupnog prihoda, a to je čak 50% više nego krizne 2009. godine.
Kako se sada razvija situacija, naše su procjene (oslonjene na parametre iz okruženja u koje mi izvozimo) da ćemo ove godine ići za 10 i više posto u ostvarenju nego lani, a za 2011. već je isplanirano 2,5 milijuna eura investicijskih zahvata. Moramo znati, odnosno pokušavamo realno procijeniti, gdje smo danas i gdje možemo biti te što hoćemo za pet godina. Ne od danas na sutra.
Mislim da je u današnjim prilikama važno da imamo prosječnu plaću bruto visine 6.960 kuna, odnosno neto više od 5.000 kuna. Vrijednost tog podatka od nas će bolje ocijeniti drugi.
Marijan Belčić

Izvor: 2918