Arhiva 13.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

PROJEKT "MEĐIMURJE": Od 350 milijuna Međimurcima niti lipa!

U veljači ove godine u dvorani Tehnološko-inovacijskog centra u Čakovcu između INA-e i četiri konzorcija hrvatskih kompanija, predvođenih tvrtkom STSI, članicom INA grupe, te dva konzorcija predvođena tvrtkom Končar-inženjering za energetiku i transport i Đuro Đaković Holdingom svečano je potpisan ugovor vrijedan 350 milijuna kuna. 

Radi se o projektu Međimurje kojim bi se proizvodnji trebala privesti tri plinska polja u Zebancu, Vukanovcu i Vučkovcu i omogućiti transport plina prema centralnoj plinskoj stanici u Molvama, u Podravini. Za transport plina, koji će se u Molvama obrađivati i pročišćavati, potrebno je izgraditi plinovod dužine 73 kilometra, a ovih su se dana intenzivirali radovi na njegovoj izgradnji. Potpisivanje ugovora lokalna je politika tada pomalo slavljenički najavljivala kao “posao stoljeća” koji će donijeti ogromne koristi Međimurju,  a općine ispod čijeg se terena skrivaju ležišta plina računale su koliku će rentu ubirati za svoje rudno blago. Spominjali su se poprilični iznosi, često puta mnogo veći od proračuna kojima općine raspolažu, a Međimurje se ponovo počelo uspoređivati s Kuvajtom.

Niti mrvice od velikog kolača

Danas, gotovo pola godine nakon potpisivanja, radovi na izgradnji plinovoda ozbiljno su se zahuktali, međutim, od velikog kolača od 350 milijuna kuna niti jedna međimurska tvrtka dosad, a izgledno je i da neće, nije dobila niti kunu. 

Naime, a to su nam potvrdili i u Županiji, u ovom trenutku na projektu Međimurje nije angažiran niti jedan izvođač radova iz Međimurske županije, iako se u Županiji nadaju da je ta mogućnost još uvijek otvorena. 

- Županija je, kao i u većini projekata ovakvog obima, poticala angažiranje domaćih tvrtki i izvođača, a i sam župan je intenzivno o tome razgovarao s predstavnicima INA-e prilikom njihovog posljednjeg posjeta Međimurskoj županiji, u svibnju mjesecu. No, odluka je ovaj put bila isključivo na INA-i, kao i na odabranim izvođačima radova. Moramo napomenuti da Međimurje graditeljstvo dosta surađuje s INA-om, kao i da gore spomenuti izvođači imaju mehanizaciju za obavljanje takve vrste poslova. U svakom slučaju, razgovori koji su u tijeku vode prema tome da bi se međimurske tvrtke u konačnici uzele kao podizvođači, odgovoreno nam je iz Županije na upit o tome je li neka međimurska tvrtka angažirana na radovima.

Od “posla stoljeća” uskoro se može očekivati još jedno razočaranje. Naime, i kad krene eksploatacija, čini se kako renta i neće biti tako velika kako se ranije obećavalo budući da struka tvrdi da je plin iz međimurskih  polja prilično “prljav” i nekvalitetan, pa niti novac koji bi INA trebala keširati neće biti obilan.

V. Trstenjak 

Izvor: 3092