Arhiva 06.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

PROLJETNI SAJAM MALIH ŽIVOTINJA MEĐIMURSKA LASTAVICA

Osnovana sekcija stare - nove pasmine goluba hrvatski gušan

Udruga uzgajivača malih životinja Međimurska lastavica protekle je nedjelje u dvorištu Zalanove zgrade u Donjoj Dubravi održala svoj tradicionalan sajam malih životinja.
Održan je u povodu Dana planeta Zemlje, dok se isto takav u listopadu održava povodom Svjetskog dana zaštite životinja. Na sajmu je članovima podijeljeno cjepivo za golubove i perad, a mladi kunići pojedinih vlasnika dobili su prve tetovacije. Dugogodišnjim aktivnim radom došlo je i do osnivanja Sekcije nove – stare pasmine goluba Hrvatski gušan koja je okupila sedam uzgajivača. Oni su sa starih dvorišta Međimurja, Podravine i ostalih dijelova nizinske panonske Hrvatske prikupili i prezentirali 120 primjeraka ovog goluba u više boja. Vođom uzgoja postao je Vladimir Čižmešija, a novoizabranim voditeljem imenovan je Stjepan Zvonar, obojica iz Donje Dubrave. U sklopu nedavno održane međudruštvene izložbe malih životinja u Donjoj Dubravi, članovi Sekcije prezentirali su 50 primjeraka ovog goluba te je isti po prvi put pregledan od stručnjaka Hrvatskog kinološkog saveza. Radni standard prikazan je Standardnoj komisiji za golubarstvo Hrvatskog saveza te je verificiran od strane nadležnih tijela. Odbor za hrvatske domaće pasmine izdao je rješenje i verificirao radni standard za ovog jedinog među gušanima samoopstojnog goluba. Rješenje je tom prilikom uručio članovima
Sekcije uzgajivača Hrvatskog gušana te im zaželio puno uspjeha u daljnjem radu. Sljedeća aktivnost udruge Međimurska lastavica bit će 9. svibnja ove godine, kad će u istom prostoru biti organizirana uzgojna smotra i pregled malog međimurskog psa Međija.
Z. Čižmešija
Snimila L. Zvošec

Izvor: 2871