Arhiva 06.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

Prolom oblaka u srijedu 30. srpnja podigao velik broj vatrogasaca

U srijedu 30. srpnja 2014. godine u popodnevnim satima, oko 16:20 sati iznad Međimurja se ''spojila'' zemlja i nebo te uz tuču koja je bila na području grada Čakovca i okolice pala je i velika količina kiše koja je poplavila mnoge podrume, domaćinstva, prometnice, vjetar razotkrivao krovišta i dr.

Vatrogasci primili 180 poziva

Samo u dojavni centar 193 primljeno je u vrlo kratkom vremenskom periodu čak 180 poziva za pomoć kod tehničkih intervencija. Najviše se odnosilo na ispumpavanje vode, a nešto manje i na uklanjanje stabla sa prometnice.
Kako izvješćuje zapovjednik JVP Čakovca Mladen Kanižaj, koji je i sam bio na licu mjesta i intervencijama vatrogasci JVP Čakovca koji su svi bili mobilizirani te na terenu, kao i dobrovoljci iz Dobrovoljnih vatrogasnih društva kojima zapovjednik Mladen Kanižaj zahvaljuje na vrlo dobrom odazivu i pomoći odradili su zajedno 82 intervencije. Njih 42 odnosile su se na područje Grada Čakovca, dok su 34 intervencije odrađene u ostalom dijelu Međimurja.

Poplavljen podrum Županijske bolnice Čakovec te zatvorena prometnica

Najkritičnija točka je bila u Macincu gdje je izlijevanjem prijetila Trnava, te su vatrogasci i građani odmah poduzeli početne mjere zaštite od izlijevanja te gradili ''zečji nasip'' predvođenim zapovjednikom JVP Čakovca Mladenom Kanižaj te Načelnikom općine Nedelišće Darkom Dania.
Odvodni kanali u županijskoj bolnici Čakovec nisu stigli prihvatiti velike količine padalina te je zbog toga došlo do poplave u podrumu bolnice gdje su vatrogasci odmah stigli u pomoć te sa 3 pumpe ispumpavali vodu i tako spriječili još veću moguću štetu.
Popljavena je bila prometnica kod rotora u Nedelišću, odnosno podvožnjak koji je bio pod vodom visine oko metar. Zbog toga je neko vrijeme bila zatvorena ta prometnica (Čakovečka).
Vatrogasci su ovu nepogodu odradili vrlo kvalitetno i brzinski, a na terenu su bili do rano jutarnji sati. Ispumpavanje najkritičniji mjesta te rezanja srušenih stabala bilo je još i u četvrtak ujutro, ali u nešto manjem obimu.

CIJELU FOTOGALERIJU POGLEDAJTE NA : http://www.medjimurje.hr/fotogalerija/poplave-u-cakovcu

Izvor: 3092