Arhiva 29.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

Prometna nesreća ili pokušaj ubojstva?

- Vozio sam se na biciklu cestom od Svetog Križa prema Štefancu i Ivanovcu.Bio sam stotinjak metara pred raskrižjem s cestom za Malu Suboticu kada me odotraga udario automobil - tako nam događaj, koji se zbio u nedjelju, 4. kolovoza, oko 18.30 sati opisuje Zoran Halić iz Podbresta koji nam se došao potužiti na držanje policije nakon ovog događaja. Zoran nastavlja:
- Pao sam u jarak uz cestu, a pridižući se, pitao sam vozača što to radi. Ovaj me ispsovao i rekao “dobit ćeš ti svoje”. Još dva puta su me pokušali udariti (u autu su bila dvojica, op. nov.), čak i u vožnji u “rikvercu”, kad sam se pokušao spasiti bijegom prema obližnjoj benzinskoj crpki. Spasilo me to što je svojim autom naišla žena koja je sve vidjela, stala i prihvatila me. Na moje traženje, odvezla me do kafića B2 u Malom Štefancu, kamo sam ušao i zamolio da za mnom zaključaju vrata jer me pokušavaju ubiti i pozvao policiju. Žena koja me primila nastavila je dalje prema Štefancu, a napadači su i nju neko vrijeme slijedili.Ušla je u nečije dvorište, trubila, izašli su domaćini, a gonioci pobjegli. Sirota je bila u panici, a s njom i dvoje djece u autu. Ja prestrašen, a ona je cijelo vrijeme plakala.
Napadači su brzo identificirani, kaže Zoran - to su dvojica mještana Pribislavca, iz njegove problematične najjužnije ulice. Nešto prije ovog događaja oni su remetili red i mir na benzinskoj crpki i pritom upali u sukob s jednim drugim muškarcem, kojem su također prijetili, a on se s crpke krišom udaljio na biciklu.
Ovo je utvrdila sama policija od koje sam čuo da je objašnjenje potpuno neizazvanog napada zabuna, kaže Zoran.
- Policajac mi je to rekao, smješkajući se, kad je u bolnicu došao tražiti kvalifikaciju mojih ozljeda. Prema onome što znam posredstvom odvjetnika kojeg sam angažirao, slučaj je pred prekršajnim sudom zastao s kvalifikacijom obične prometne nesreće. Pa prekršajni sudac je odmah u početku policajcu rekao da je to pokušaj ubojstva. I policajac koji je bio na licu mjesta zabilježio je što se dogodilo. Pitam se - nije li to šef smjene preinačio prikaz događaja i time zataškao slučaj.
Prikaz dodađaja kakav nam je dao Zoran Halić isključuje zabunu u pravnim terminima ili razliku u procjeni težine slučaja. Pitali smo u PU međimurskoj za njezin stav u ovoj stvari, ali smo zasad dobili tek načelan odgovor da policija ne štiti od odgovornosti nikoga. Iscrpniji odgovor nije stigao do zaključenja ovog broja našeg lista, ali ga je policijski glasnogovornik Zdravko Kolarić najavio za koji dan.
Nadamo se da potrebno vrijeme znači da policija ovakav upit uzima ozbiljno, a ne da je njime zatečena.

Izvor: 3044