Arhiva 18.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Promocija priločkog Pikača

U Hrvatskoj su gotovo nestale humoristično-satirične novine, a preživjele se može nabrojiti na prste jedne ruke. Među njima je i preloški humoristično-satirični list Pikač koji se još ne da, izlazi, a 16. broj predstavljen je večer uoči prvog aprila u gradskoj kavani Lovac, u Prelogu.
Pikač izlazi (u pravilu) jednom godišnje. Ove godine može se prolistati 28 stranica na kojima su tekstovi i karikature dvadesetak autora, od afirmiranih pera poput Paje Kanižaja, Ivana Haramije - Hansa, Jurja Kolarića, Damira Novaka, Ladislava Radeka, Dragutina Kovačevića do onih koji su se prvi put okušali u specifičnoj formi pisanog izraza.
Pikač je svjetlo dana ugledao davne 1939. godine, uzdizao se i padao, a posljednjih godina malu uređivačku ekipu čine (ne)odgovorni urednik Ivica Beti te Stjepan Naranđa i Maja Kralj iz studija VIPRO kojima je povjeren dizajn lista.
Komplimente uredničkoj ekipi za obavljen posao u kojem su u Pikač uvrstili i neke nove rubrike (npr. Čitatelji pitaju - mi pijemo) uputili su književnik Pajo Kanižaj, poznati karikaturist Oto Reisinger, akademik Dragutin Feletar, dr. sc. Danijel Režek i drugi. Gradonačelnik Ljubomir Kolarek odjednom je, oduševljen sadržajem, na promociji uredništvu isplatio dvostruki honorar! Naime, čak dva puta im je rekao - najljepša vam hvala!
Budući da se Pikač ubraja u kulturnu baštinu Preloga, promocija novog broja bila je prilika da se o 750. obljetnici Preloga akademiku Dragutinu Feletaru, uredniku nove monografije Preloga i župniku, preč. Antunu Hoblaju, čuvaru dijela kulturno-povijesne baštine Grada, uruče preslike darovnice od 6. prosinca 1264. godine u kojoj se prvi put u pisanom obliku spominje Prelog.
Program koji je moderirao Željko Sokač zavičajnom je glazbenom kulisom uresio tamburaški sastav Udruge umirovljenika Grada Preloga. Dvije tisuće otisnutih primjeraka Pikača podijeljeno je besplatno građanima. Oni koji se nisu uspjeli dokopati svog primjerka Pikač mogu virtualno prolistati na web-stranici Grada.
M.Belčić

Izvor: 3077