Arhiva 14.09.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Pronađena zastava Čizmarskog ceha

Poznati donjodubravski obućar Antun pl. Benko (65) ne miruje kada je u pitanju izrada obuće naše prošlosti, pa smo ga nedavno predstavili kao jednog od autora suvenira međimurske črne čižme s trdom sarom.
Ovih dana došao je opet do novog otkrića. Svojim istančanim smislom za istraživanja prošlosti Antun je pronašao staru zastavu koju je nekada koristio ceh čizmara u Donjoj Dubravi. Napravljena je u tehnici ulja na platnu, nepoznatog je autora i datira otprije 250 godina. Zastava prikazuje sv. Margaretu, zaštitnicu Župe Donja Dubrava, kako čuva simbole čizmara koji se nalaze naslikani na zastavi - veliku crnu čizmu s tvrdom sarom, čizmarski čekić i kliješta te nož za krojenje potplata. - Jednom riječju, na njoj se nalazi sve što je jedan čizmar trebao za izradu čizme - kaže gospodin pl. Benko koji je do zastave došao tako što je saznao da je zastavu sačuvao negdašnji crkveni „cemešter“ Josip Krušelj ostavivši je danas pokojnom nećaku Đuri Krušelju. Posredstvom njegovog znanca i suradnika, krojača Stjepana Lisjaka, zastava je došla u njihove ruke i danas je u radionici majstora Benka.
- Stjepan je u inozemstvu nabavio posebno platno na kojem želimo napraviti repliku izvorne zastave, odnosno platno na kakvom je napravljena i prvotna zastava. Sada pregovaramo s jednim poznatim slikarom iz Svete Marije da se prihvati izrade nove zastave vjerne izvorniku - nastavlja naš sugovornik i dodaje kako su taj izvornik sačuvali od onih koji bi ga namijenili u druge svrhe, onih koji ne znaju njenu povijesnu vrijednost.
- Dok bude gotova nova zastava, svečano ćemo je promovirati. Vjerujem da će to biti već ove godine i da će krasiti prostore Udruge obrtnika Donje Dubrave.

M. Grubić

Izvor: 2942