Arhiva 02.06.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

Grb Grada Veri Rosić, METSS-u i EKOM-u

PROSLAVLJEN DAN GRADA ČAKOVCA

Svečanostima i manifestacijama, kulturnim i sportskim, prošlog je tjedna proslavljen Dan Grada Čakovca, 29. svibnja. Na ovaj se dan obilježava sjećanje na 29. svibnja 1579. godine, kada je grof juraj Zrinski IV. podgrađu svoga grada dao status slobodnog trgovišta, što se uzima kao početak suvremenog razvoja Čakovca. Središnja je proslava bila svečana sjednica Gradskog vijeća Čakovca održana u petak u dvorani Centra za kulturu. Uz vijećnike, gradonačelnika i njegove suradnike, kao uzvanici, sjednici su prisustvovali i predstavnici javnog života Grada i Međimurske županije na čelu sa županom Ivicom Perhočem, saborska zastupnica Sunčana Glavak i predstavnici drugih gradova i općina, ali i prijateljskih gradova iz inozemstva, iz Schramberga u Njemačkoj, Ljubuškog u Bosni i Hercegovini, Nagykanizse u Mađarskoj, Ptuja, Lendave i Kobilja u Sloveniji. Povijesti i suvremenosti grada bilo je posvećeno nekoliko izlaganja, o politici Grada prema djeci i prema mladima govorili su Lea Pongrac, predsjednica Dječjeg gradskog vijeća, i Vanja Ovčar, predsjednik Savjeta mladih Grada Čakovca. Na povijesni korijen proslave i njegovu vezu sa suvremenim razvojem Grada podsjetio je predsjednik Gradskog vijeća Gordan Vrbanec, dok je glavno izlaganje održao gradonačelnik Branko Šalamon.
- Na pragu smo ulaska u Europsku zajednicu iako bismo morali reći da smo dio regije koja je već davno u Europi po rezultatima i po ponašanju. Sredina smo koja po monogočemu prednjači i prepoznati smo od drugih po mnogim stvarima, pa ću nabrojati samo neke – grad smo prijatelj djece, najuređeniji grad kontinentalne Hrvatske i dvostruki osvajač Zelenog cvijeta, sredina smo koja je u vrhu po poželjnosti ulaganja, kao i po transparentnosti rada, posebno s nevladinim udrugama. Prevencija u radu s mladima, uz suradnju s državnim službama, primjer je za druge sredine, dajemo prostor za mlade i jačanje njihove uloge u Gradu, imamo visok stupanj komunalne opremljenosti i zaštite okoliša. Naši gospodarstvenici postižu značajne rezultate, kao i naši sportaši, kulturne i obrazovne ustanove te mnogi pojedinci. Rad s manjinama, naročito Romima, primjer je za druge sredine. Najveća nam je mana što smo samozatajni, pa ne ističemo rezultate i ne tražimo priznanja, ali ni adekvatnu podršku za svoje projekte. Na žalost, često smo sami svoji najžešći kritičari i lakše nam je u drugim sredinama prati svoj prljavi veš, nego zajedničkim snagama pokušati postići više - rekao je, među ostalim, Šalamon.
Svečana sjednica Gradskog vijeća po tradiciji je bila mjesto i za uručenje gradskih priznanja, plakete Grb Grada Čakovca pojedincima, tvrtkama ili ustanovama zaslužnim za njegov napredak i razvoj. Ove godine plaketu su dobili Vera Rosić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta u Čakovcu, Gradsko poduzeće Ekom i METSS d.o.o. Posebnu pohvalu dobio je 13-godišnji Deni Čale iz Čakovca koji je svojom prisebnošću u slučaju trovanja plinom koncem prošle godine spriječio tragediju svoje obitelji. Svečana sjednica zaključena je kraćim kulturnim programom u kojem je nasupila mlada sopranistica iz Čakovca Ivana Horvat uz klavirsku pratnju Danijela Otta iz Preloga
Dražen KOVAČ
Snimio Dubravko Lesar

Izvor: 2875