Arhiva 10.11.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:50.

Prosvjed 100%-tnih invalida Domovinskog rata i branitelja u Zagrebu

Sa danom 29. listopada 2014 . godine ulazi se u 10. dan prosvjeda 100%-tnih invalida Domovinskog rata i branitelja u Zagrebu, ispred Ministarstva hrvatskih branitelja. 

 

Posjetom i osobnom nazočnošću prosvjedu, te razgovoru sa braniteljima zaključujem da s potpunim pravom ustraju u svojim zahtjevima. Temeljem odredbi i zakona postavlja se pitanje, zašto se odjednom te iste krše?! Je li opravdan strah braniteljske populacije od rezanja njihovih prava zbog neprocjenjivog doprinosa u Domovinskom ratu?! Dragovoljci, invalidi ,njihova djeca i obitelji imaju pravo na prednost pri zapošljavanju, no iz iskustva znamo da to nije tako i u praksi. Može li se i dalje tolerirati nebriga o vojnim invalidima za koje nema mjesta u bolnicama i mjesecima čekaju na operacije i liječenja?! Zašto izmjena Zakona o socijalnoj skrbi?! 

 

Poniženja je sve više, izjednačuju se agresori i žrtve, a ipak se najteže podnosi ono političko i pravno nasilje Srbije nad Hrvatskom. Branitelji su ogorčeni što ih se naziva privilegiranima, a istodobno su poniženi što ih se smatra teretom društva. Ovo je prilika da se, još jednom, istakne kako je u Međimurskoj županiji evidentirano 6 000 branitelja koji su dali neprocjenjiv doprinos u Domovinskom ratu te zajedno sa žiteljima Međimurja svojom nesebičnošću doprinijeli stvaranju Hrvatske države. Kako u ratu tako i u miru međimurski branitelji su složni i daju bezuvjetnu potporu te sudjeluju u prosvjedu. 

 

Kao županijska vijećnica HSP-a u Skupštini Međimurske županije dajem inicijativu Međimurskoj županiji i Županu za formiranjem  „Savjeta za hrvatske branitelje“ u kojem bi bili uključeni svi branitelji s našeg područja bez obzira na njihovu političku pripadnost kao ni eventualnu pripadnost drugim Udrugama i Koordinacijama sa ciljem djelovanja u interesu i korist svakog pojedinog hrvatskog branitelja. Nažalost, svjedoci smo kako su naši istinski heroji, hrvatski branitelji, često puta predmetom iskorištavanja u svrhu izbornih kampanja pojedinih političkih stranaka ili grupacija nakon koje su zaboravljeni te, što je najgore, uskraćuju im se prava kao rezultat loše vođenih politika. 

 

Zbog toga nam je, više nego ikad, potrebno zajedničko djelovanje kako bi vlastitim inicijativama upozoravali na nepravedan odnos prema braniteljima, predlagali rješenja i nastojali vratiti dostojanstvo našim herojima kako se događanja, poput ovih u Zagrebu, više nikad nebi ponovila.

 

Županijska vijećnica HSP

Marija Hertelendi

 

Izvor: 3107