Arhiva 17.03.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Prosvjedi protiv Vlade i u Međimurju: OSTAVKA ODMAH!

Val prosvjeda protiv Vlade zapljusnuo je i Međimurje. Prošlog su tjedna u Čakovcu održana dva, oba sazvana sve popularnijim kanalom komuniciranja, preko internetske socijalne mreže Facebook.
Na Trgu Republike u Čakovcu u ponedjeljak, 7. ožujka, u 17 sati okupilo se blizu pet stotina prosvjednika. Organizatorica tog prosvjeda bila je Maja Lesar, kći istaknute političke figure, sada nezavisnog saborskog zastupnika Dragutina Lesara. No, prosvjed nije stvar nijedne političke stranke, pa ni one kojoj je Lesar na čelu, Hrvatskih laburista – Stranke rada, kako je ustvrdila u kraćoj izjavi novinarima. Lesarova prisutnost, a i aktivista njegove stranke, ipak se jasno osjetila - Lesar je i sam aktivno sudjelovao noseći jedan od transparenata, a na kraju skupa i pozvao sudionike da prate Facebook, radi dogovora o terminu novog skupa. Značajka obaju prosvjednih skupova, i onog održanog u srijedu, bila je potpuna disciplina njegovih sudionika. Ni u jednom trenutku nije bilo naznaka da bi moglo biti i izgreda iako je ton nekih poruka bio žestok ili opor, osobito onih iz kojih je izvirala osobna nesreća najteže pogođenih krizom. Policija tako ni u jednom trenutku nije imala posla, osim promatračkog minimuma.
- Pitaju nas tko stoji iza nas, rekla je organizatorica obraćajući se okupljenima. Stoje oni koji godinama ne mogu naći posao, oni koji rade, a ne primaju plaću, koji se hrane u pučkim kuhinjama i kontejnerima za smeće, oni čije su domove prodale banke, koji plaćaju visoke kamate i devizne klauzule, koji nemaju za školovanje svoje djece. Pred nama je neodgovorna i korumpirana vlast, društvena nepravda, korumpirani političari i pravosuđe, tajkuni koji su se obogatili u ratu, strane banke koje nas pljačkaju. Kažu da je ovo politički skup – naravno, jer politika nam je ovo i napravila. Kažu da ne znamo što želimo. Znamo – poštenu, nekorumpiranu, sposobnu i narodu odanu vlast. Zato tražimo ostavku ove vlasti odmah, izbore odmah i zato ćemo se boriti nenasilnim prosvjedima dok ne odu, rekla je i povikala - ostavka, ostavka...
“Ostavka, ostavka” kao poruka je odjekivala skupom, a bilo je tu i “Sve ste sj...ali”, “Hodite Dole Zanavek”. I druge u istom duhu dale su se dale iščitati s transparenata ili su ih izvikivali prosvjednici. Nakon što su začetnica i nekoliko sudionika prosvjeda održali kraća izlaganja, sudionici prosvjednog skupa uputili su se pješačkom zonom u obilazak centra grada, a onda su se vratili na mjesto polaska. Skup je ovdje nastavljen protestnim iskazima, ali na trenutke i polemikom među sudionicima i promatračima. Iako je policiji prijavljeno da će trajati do 19 sati, skup je stvarno okončan nešto poslije 18 sati. Možda je hladan vjetar ohladio entuzijazam prosvjednika.
Dražen Kovač
Snimio Dubravko Lesar

Bunjac okupio samo 40 prosvjednika?!

U srijedu, 9. ožujka održan je i drugi skup, također sazvan preko Facebooka. Njega je organizirao Branimir Bunjac, prof., također kao civilnu inicijativu, mada je on i predsjednik stranke orijentacije slične onoj Lesarovoj, a i zbunjujuće sličnog imena - Hrvatska stranka rada.
Možda se naboj želje za javnim protestom ispucao u ponedjeljak, ali ovaj je skup imao samo četrdesetak sudionika. Čulo se zato jetko pitanje: “Gdje su sada svi oni nezaposleni, njih 8 tisuća u Međimurju?” Bunjac je već i to što je skup održan ocijenio uspjehom, ali je inicijativu za sazivanje sljedećeg skupa prepustio drugome. Inicijativu je ponovo preuzela Maja Lesar koja je sve nezadovoljne pozvala na novi prosvjedni skup u subotu, 19. ožujka, s početkom u 11 sati. Predviđeno je da se se nakon istjecanja zahtjeva i mišljenja mimohodom krene do prostorija HDZ-a, pa natrag po gradu.

Izvor: 2916