Arhiva 19.01.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

Protest za spas hrvatske Amazonke

Zaštitarsko-ekološka udruga Senjar iz Donje Dubrave u subotu, 8. siječnja na ušću Mure u Dravu kod Legrada organizirala je masovan prosvjed udruga i građana protiv planova Hrvatskih voda za skretanje i kanaliziranje tokova Drave i Mure, kao i protiv radova mađarske vodoprivrede na izgradnji pera kojim se Mura kod ušća preusmjeruje prema hrvatskoj obali Drave. Protest je predstavio transparente s prosvjednim sloganima. Blizu dvjestotinjak namjernika zviždanjem i izvikivanjem prosvjednih parola još je jednom javnosti željelo ukazati na problem ušća Mure u Dravu, odnosno posljedice za ovaj ornitološki rezervat - Veliki pažut. Tanja Pongrac, predsjednica Senjara, rekla je kako je osnovni cilj okupljanja protivljenje bilo kakvim radovima betoniranja, kanaliziranja, prokopavanja ili onima tipa hidroelektrana.
- Želimo potaknuti hrvatsku Vladu da radovima na našoj strani dade negativan odgovor, što kanaliziranjem donjeg toka rijeke Drave imaju u planu Hrvatske vode, te podsjetiti ljude da su radovi koje su Mađari u kolovozu započeli ilegalni - istaknula je predsjednica. Sam je protest bio nastavak napora Senjara i ekoloških udruga Koprivničko-križevačke županije potpomognutih Svjetskim fondom za zaštitu prirode (WWF) i Euronature za prevenciju hrvatskih voda u nastavljanju prakse kanaliziranja toka Drave, pod izlikom „tehničkog održavanja korita“ kojim se dolazi do velikih količina šljunka koji se zatim prodaje za profit na koji Hrvatske vode sa svojim partnerima-izvođačima državi ne plaćaju porez te tako ostvaruju znatan dobitak.
- Isto tako, mađarska je vodoprivreda na Muri kod ušća počela s izgradnjom pregrade kojom preusmjeruje Muru prema hrvatskoj obali Drave, a da ranije nije ishodila izradu Studije utjecaja planiranih radova na okoliš, točnije na našu obalu. Iz tog se razloga izgradnja pregrade, koja je već započela, ali bila zaustavljena dolaskom zime, u oku ekoloških udruga smatra nelegalnom te zaštitari iz Donje Dubrave, kao i iz ostalih ekoloških udruga regije, ovim svojim prosvjedom zahtijevaju ne samo prekid izgradnje, već i uklanjanje započetih pregrada. Utjecaj je ovako skrenute Mure zamjetan podizanjem razine Drave kod Legrada te agresivnom erozijom obale na hrvatskoj strani Drave kod Legrada - rekla je Helena Hečimović, predstavnica ekoloških udruga Spasimo Dravu. Rečeno je kako je s problemom pisanim putem upoznat i veleposlanik Europske unije, gospodin Vandoren koji je pozvan da istraži porijeklo sredstava za izgradnju pregrade. Novac je navodno stigao iz fonda Europske unije, bez da je osiguravatelj sredstava bio upoznat da će se radovi raditi bez Studije utjecaja na okoliš u našoj državi, odnosno u ovom dijelu ušća. Hrvatske su udruge također, zajedno s Euronaturom i WWF-om, Republiku Hrvatsku već prijavile Europskoj komisiji u Briselu - zbog saznanja o planovima regulacije i kamenovanja ušća Mure u Dravu. Aktivisti ekoloških udruga ističu da, dok se u zemljama, članicama EU dogodio pomak u shvaćanju upravljanja rijekama prema dugoročno održivim metodama sročenim u Okvirnu direktivu o vodama Europske unije, hrvatska vodna administracija drži se tradicionalnih, tehnički orijentiranih metoda iz 50-ih godina prošloga stoljeća koje su zastarjele i umjesto do zaštite od poplava, dovode do povećavanja rizika od istih. - Sramotno je i to kako naša država nije prepoznala izvanrednu vrijednost toga područja, kao ni vrijednost rijekan što su učinile Austrija, Slovenija, Mađarska i Srbija potpisavši Deklaraciju o uspostavi prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, čime je taj dio ušća potpao pod zaštitu UNESCO-a - istaknula je predsjednica Senjara. Bilo je dosta riječi i povika te kritika na račun Hrvatskih voda, s jednim transparentom - “Zaustavite Hrvatske vode“. Potpisivana je peticija, a nazočnima su davane informacije da u znak neslaganja s planovima Hrvatskih voda svojim protestnim pismima Vladi RH i Ministarstvu kulture ukažu na problem ovog donjomđimurskog, odnosno prekodravskog kutka. Protestna pisma mogu se poslati na adresu Ministarstva kulture ili na e-mail: web@min-kulture.hr te Vladi RH ili na e-mail: predsjednica@vlada.hr. Preporučljivo je istaknuti da je svako pismo kap u moru za spas hrvatske Amazone.

Mladen Grubić

Izvor: 2908