Arhiva 08.02.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

Protiv izvrtanja povijesnih činjenica

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije u prošloj je godini imala niz aktivnosti u obilježavanju antifašističke prošlosti Međimurja i Hrvatske. No, njeno djelovanje u tome bilo je određeno okvirom koji postavlja pasivnost sadašnje državne vlasti u realizaciji Deklaracije o antifašizmu koju je Hrvatski sabor usvojio još 2005. godine., u svom je izvješću o radu na skupštini UABA Međimurske županije rekao je njen predsjednik Zvonko Golub. Iskrivljavanje povijesnih činjenica, koje je kao rezultat imalo demonizaciju antifašizma početkom devedesetih godina, nastavlja se i dalje. I na području naše županije pojavljuju se medijski napisi, rekao je Golub među ostalim, u kojima se izvrću činjenice i izmišljaju tzv. vjerodostojni podaci o pojedinim bitkama II. svjetskog rata, o uzrocima i broju poginulih. Antifašistički borci ne odobravaju smrt nijednog čovjeka koji je ubijen bez suda, istaknuo je Golub.
Osuđujemo svaki zločin, bez obzira tko je bio žrtva, a tko egzekutor. Istovremeno, najodlučnije osuđujemo politiziranje žrtvama, na bilo kojoj strani.
To se odnosi i na otkopavanje jama s posmrtnim ostacima, jama za koje se godinama znalo da postoje, ali je baš sada ocijenjeno da je došao trenutak da ih se s velikom pompom otvara, da se teatralno pred kamerama maše ljudskim kostima. Smatramo da struka treba utvrditi tko su ubijeni, kako su i kada ubijeni i tko ih je ubio.
Tada i tek tada se može postaviti pitanje krivnje, odnosno odgovornosti, rekao je Golub. Na skupštini je sudjelovao i potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Josip Skupnjak koji je okupljene informirao o aktivnostima nacionalne asocijacije antifašističkih boraca. Savez više neće čekati da vlast počne realizaciju Deklaracije o antifašizmu, on sam preuzima inicijativu i uputit će Saboru paket zakonskih prijedloga iz ovog područja. Za to je već osigurao podršku znatnog dijela opozicijskih zastupnika, a nije isključeno da će podršku dobiti i od nekih zastupnika vladajućeg bloka.
Ne budu li zakoni prošli, Savez će Republiku Hrvatsku tužiti europskom sudu, ali to nije prva alternativa, zbog dugotrajnosti postupka. Podsjetio je i da se ove godine obilježava jubilarna, 65. obljetnica pobjede nad fašizmom i iznio osnovne obrise koncepta proslave na razni Hrvatske i po županijama. Na skupštini je izabran i novi član njenog predsjedništva - Josip Nedeljko iz Čakovca koji zamjenjuje preminulog Stjepana Matjačića.(d.k.)

Izvor: 2859