Arhiva 19.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

PRVA MONTESSORI SKUPINA U MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI

Dječji vrtić Čakovec proširio je svoj odgojno-obrazovni rad uvođenjem Montessori pedagogije. Početkom nove pedagoške godine u vrtiću Maslačak s radom je počela prva Montessori skupina u Međimurskoj županiji - Perlice. Polazi je 22 djece u dobi od 3 do 6 godina, a pridružilo im se i dvoje djece s teškoćama u razvoju.
Skupina je opremljena novim namještajem te Montessori priborom Ninhuis kojim su opremljena područja za razvoj samostalnosti u svakodnevnom životu, osjetilnosti, jezika, matematike, geografije i botanike. Dijete se oblikuje samostalno, uz djelovanje pripremljene okoline, s mogućnošću spoznavanja veličine, obujma, dužine, boja, geometrijskih tijela, likova, slova, količine i simbola, dekadskog sustava te upoznavanja različitih računskih operacija.
Ovo je tek mali dio pribora s kojim se u Montessori skupini svakodnevno radi, no važno je to da djeca uvijek kreću od konkretnog prema apstraktnom jer imaju pribor koji im to omogućava. Zanimljiva je Montessori proslava rođendana koja se uvelike razlikuje od onih uobičajenih. Marija Montessori proslavu rođendana povezala je s putovanjem planeta Zemlje oko Sunca, praćenog pričanjem djetetove životne priče potkrijepljene slikama iz svake godine djetetovog života.
- Montessori metoda u svom radu uvažava osnovna Montessori načela i puna je novih izvora znanja i posebnosti. U program su integrirana i ostala područja odgojno-obrazovnog rada poput likovnosti, glazbe, tjelesne aktivnosti i projekata ovisnih o interesima djece. Djeca uživaju radeći s priborom koji uvijek nudi novo znanje i obogaćuje naš svakodnevni rad. Marija Montessori ostavila nam je velik izvor znanja i pribor koji je sama konstruirala u radu s djecom, a mi smo sretni i ponosni što možemo slijediti njezinu metodu i na taj način pomoći djeci na njihovom putu razvoja prema sretnom, samostalnom i slobodnom djetetu - ističe ravnateljica Dječjeg vrtića Čakovec Sonja Kuhanec. (al)

Izvor: 2847