Arhiva 30.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Prva titula počasne građanke Čakovca - Evi Nahir

U okviru obilježavanja 70. obljetnice odvođenja Židova iz Međimurja u nacističke logore, u četvrtak, 22. svibnja u Centru za kulturu održana je svečanost na kojoj je gradonačelnik Stjepan Kovač Evi Nahir dodijelio priznanje prve počasne građanke Čakovca. Odluku o spomenutom prethodno je usvojilo Gradsko vijeće.
Eva Nahir rođena je kao Eva Kelemen u Čakovcu u kojem je živjela do 1939. godine. Tada se udaje i napušta grad, čime je zapravo, kako se pokazalo, spasila svoj život. Tragične dane 2. svjetskog rata provodi dijelom skrivajući se, a dijelom aktivno sudjelujući u Narodnooslobodilačkoj borbi. No, ni s krajem rata njena borba nije završila. Bila je izvrgnuta teroru komunističke vlasti, suprug joj je ubijen, a ona je određeno vrijeme provela u logoru na Golom otoku. Godine 1954. s kćeri seli u Izrael. Odlazi u Kibuc Shar Haamakim u kojem su većinom boravili Židovi s područja bivše Jugoslavije. Tamo nastavlja s dobrotvornim radom, pomažući bolesnima i potrebitima. Usprkos poznoj dobi, i dandanas bavi se humanitarnim radom te je i dalje krasi vedra i pozitivna narav. Između ostalog, njenom je inicijativom, a kasnije i aktivnim doprinosom uspostavljen prijateljski odnos gradova Čakovca i Kiryat Tivona koji se nalazi u neposrednoj blizini kibuca Shar Hamakima.
Povezala
Čakovec i Kiryat Tivon
- Svojim je porijeklom, svojim samoprijegornim i nesebničnim radom, pozitivnom naravi i nepresušnom energijom zavrijedila status počasnog građanina Grada Čakovca, navodi se u obrazloženju odluke.
- Gospođa Nahir doista zaslužuje titulu počasne građanke. I zbog svega što je radila tijekom života i zbog činjenice da je, zahvaljujući njoj, uspostavljena veza i suradnja između Čakovca i Kiryat Tivona koja postaje sve jača, rekao je gradonačelnik Kovač.
- Jako sam ugodno iznenađena i počašćena. Zaista nisam očekivala da ću postati počasna građanka Čakovca. Ali još me jedna stvar iznimno veseli. U Čakovcu niz ulica nosi naziv Židova, što je rijetkost u svijetu. Posebno mi je drago što jedna od ulica nosi ime braće Weiss s obzirom da je Mirko Weiss bio moj najbolji drug, izjavila je Eva Nahir.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3083