Arhiva 30.07.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:33.

PRVA ŽENA U POGONIMA: Centrometalovci su ponosni na svoju Tinu

U proizvodnim pogonima Centrometala iz Macinca, tvrtke specijalizirane za tehniku grijanja, zaposlena je prva ženska osoba! Riječ je o Tini Ladić, 24-godišnjoj djevojci iz susjednog Črečana. Kolege su je odlično prihvatili i ponosni su što je među njima, a i Tina je - prezadovoljna.


- Prije Centrometala sam radila u jednoj kožarskoj tvrtki kod Varaždina, a poslije u pogonu za proizvodnju i pakiranje tjestenine u Čakovcu. Žena si danas jako teško može naći normalan posao, uglavnom svugdje radimo u tri ili četiri smjene. I to za minimalac, neovisno o broju odrađenih sati, blagdanima, vikendima i noćima... Da ne govorim o lošem odnosu prema radnicima. A ovdje, u Centrometalu, je baš sve po P.S.-u. I plaća i organizacija su nebo i zemlja prema drugdje. Presretna sam što su mi dali priliku - priča Tina za list Međimurje. Sve je krenulo kad se u montaži otvorila potreba za još jednim radnikom, objasnio nam je tehnički direktor i suvlasnik tvrtke, Tihomir Zidarić.


- Puno idem van, u strane firme, i često vidim ženske osobe na laganijim mjestima; u montaži ili kod tlačnih ispitivanja. Bitno je da nije fizički preteško ili opasno. Posao nam je mrvicu bolji nego lani i javila se potreba za radnikom u finoj montaži. To je fizički laganije, što ne znači da posao nije itekako zahtjevan - kaže Zidarić. Riječ po riječ i kao kandidatkinja je iskrsla Tina. Prvo su je doveli na probni rok i, dodaje Zidarić, pokazala se. Ozbiljno je shvatila i dobro radi svoj posao te se slaže s kolegama.


Tina tako "nastupa" pred kraj proizvodnog procesa Centrometalovih kotlova i postavlja izolaciju, montira ventilatore, "šarafi" vrata i slično.
- Žene su bolje "picajzlaste" i imaju dobre živce za takav posao. Možemo ga obavljati barem jednako dobro kao i muški - priča Tina bez dlake na jeziku. A novi posao u biti joj nije bio nimalo stran. Naime, njen djed Franjo Ladić, poznatiji kao Jurkač, čuveni je črečanski stolar. - Deda me pazil, stalno sam bila u radionici, igrala se, šrajfala i pomagala mu, tak da nije da ne znam kaj je bušilica - kaže Tina, s kojom danas radi mnogo prijatelja, šogor i otac. Centrometal je poznat kao poslodavac koji zapošljava lokalno.


- Ako ima posla prvo gledamo da je osoba iz Macinca ili iz fare. Rade tu i djeca i unuci prvih radnika pokojnog oca Karla, koji je 1965. započeo s obrtom. Onda je bio problem kupiti kotao pa ga je sam izradio i počeo graditi pogon. Danas imamo 236 zaposlenih - kaže Tihomir Zidarić, koji tvrtku vodi s bratom Davorom. Pitali smo ga namjeravaju li zapošljavati još žena. - Nije isključeno, ako će se širiti prodaja. Inače, uvijek sam smatrao da su žene pedantnije i mrvicu odgovornije. Ali mi smo metalna struka. Imamo zavarivanje, opasne strojeve, teške materijale, a i sustav nam baš nije davao žene iz te struke. No montaža je drugo i tu definitivno mogu raditi - kaže Zidarić. Tina pak kaže da ju ni najmanje ne muči što je u potpuno muškom društvu. Kaže da je i inače uglavnom tako. S dečkima je od malena igrala nogomet i odbojku, koju je i trenirala.
Svi su korektni prema njoj i nema ni primisli o neprimjerenim komentarima. - A i tata je tu! - smije se Tina, koja najviše voli putovati.

Izvor: 3144