Arhiva 05.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

Prvašića manje, srednjoškolaca više

U ponedjeljak, 2. rujna počela je školska 2013./14. godina. Tim povodom, u Osnovnoj školi Sv. Martin na Muri župan Matija Posavec održao je konferenciju za novinare i na početku nove školske godine svim učenicima i nastavnom osoblju zaželio puno uspjeha i zadovoljstva u radu te objavio:
- U Međimurskoj županiji u novu je školsku godinu upisano 1.136 učenika u prvi razred osnovne škole, što je 115 učenika manje nego godinu ranije, drugi upisni rok za srednje škole je upravo okončan, 1.280 je novih srednjoškolaca, što je za tri odjeljenja više nego lani.
Najvažnija je informacija za srednjoškolce i njihove roditelje: u Međimurskoj županiji prijevoz srednjoškolaca i dalje će biti besplatan, a u županijskom proračunu (iz ušteda koje nastojimo ostvariti smanjenjem plaća i izdataka) u ovoj proračunskoj godini moramo osigurati milijun kuna. Time šaljemo poruku koliko nam je važno svima pružiti priliku u obrazovanju, a Međimurje je još jednom korak ispred drugih regija. Jednako tako, nastavlja se s programom predškola za djecu romske manjine, kao i s organizacijom produženog boravka, pa će u predškolu koja se organizira već četvrtu godinu 160 djece, a produženi će boravak koristiti 196 učenika Roma u osnovnim školama u Macincu, Kotoribi i Maloj Subotici. I program asistenata u nastavi ide dalje, organizacijski nešto izmijenjen, u suradnji s resornim Ministarstvom, zavodom za zapošljavanje i jedinicama lokalne samouprave te udrugama Down sindrom, Pogled (autizam) i Društvom distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida.
Zamjenica župana Sandra Herman pojasnila je da se – zbog manjeg broja prvašića u osnovnim školama – moralo riješiti još jedan problem:
- Pojavio se višak nastavnika u razrednoj nastavi koje se na primjeren način zbrinjava, ali u srednjim školama, zbog nedostatnog interesa, neka odjeljenja nisu otvorena. Tako u Srednjoj školi Prelog nema odjeljenja za mesare, u Graditeljskoj školi Čakovec nisu otvorena odjeljenja u trogodišnjim programima za zanimanja plinoinstalater, podopolagač, tesar, zidar i vodoinstalater, dok u Gospodarskoj školi Čakovec nema odjeljenja za tehničare za logistiku i špediciju i agroturističke tehničare...
Na konferenciji u OŠ Sv. Martin na Muri Siniša Šajnović iz Policijske uprave međimurske govorio je o mjerama koje policija i ove godine provodi u zaštiti osnovaca koji se uključuju u promet, ravnatelj Škole Tomislav Paljak i načelnik Općine Franjo Makovec izrazili su nadu da će svetomartinska škola, kao natprosječno kvalitetna škola, konačno ući u prioritet za gradnju sportske dvorane, a Sonja Tošić Grlač, pročelnica županijskog odjela za prosvjetu uputila je srednjoškolce i njihove roditelje:
- Prijevoz srednjoškolaca prvi je tjedan slobodan, a u tom tjednu moraju obaviti nužne administrativne poslove s iskaznicama. Sve tehničke informacije o prijevozu srednjoškolaca nalaze se na internetskoj stranici Županije. (MB)

Izvor: 3045