Arhiva 11.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

Prvi samostalan let Blaža Ivančića

Nedavno su na letjelištu u Varaždinu, među 19 studenata i 5 instruktora letenja, dvojica Međimuraca odrađivala delikatan zadatak: prvi samostalan let na cessni 172 izveo je mladi Čakovčanin Blaž Ivančić, student Prometnog fakulteta u Zagrebu, gdje se školuje za zvanje profesionalnog komercijalnog pilota, dok ga je sa zemlje budno pratio njegov instruktor letenja, također Međimurac, Damir Lesar.
Prvi samostalan let, u pilotskom rječniku – laširanje - redovito je bremenito emocijama i utoliko zahtjevnije za mladog letača. To je jedini ispit znanja i vještina na kojem učenik od učitelja dobije “vrtinjak” po uspješno obavljenom poslu. Star je to običaj – za sreću!
Vinuo se za očevim tragom
Nakon prvog samostalnog leta, više ništa nije maglovito, ali ni isto: Blaž Ivančić sada živi za letenje, a do sada je živio – s letenjem. Sin je negdašnje stjuardese Tatjane Ivančić, pravnice iz Čakovca, te profesionalnog pilota Krunoslava Ivančića koji već niz godina, nakon karijere u Croatia airlinesu, leti za aviokompaniju na Šri Lanki kao kapetan putničkog zrakoplova airbus. Dok se Blaževa sestra Janja Dora i braća Ivan i Fran obrazuju na svojim fakultetima za “zemaljska” zvanja, Blaž se vinuo za očevim tragom.
Prije prvog samostalnog leta, mladi je albatros proveo oko 10 sati u kokpitu uz iskusnog pilota Damira Lesara:
- Bazne obuke obavljamo na zagrebačkom Plesu te u Varaždinu, čije nam je letjelište iznimno pogodno za ovu vrstu obuke. Po završetku studija, ovi mladi ljudi stječu zvanje profesionalih komercijalnih pilota i potpuno su spremni konkurirati za posao u komercijalnim aviokompanijama – kaže Damir Lesar, instruktor letenja u Hrvatskom zrakoplovnom središtu pri Prometnom fakuletu u Zagrebu, gdje radi nešto više od 4 godine. Te su četiri akademske godine bile dovoljne da se među generacijama studenata proširi glas o Damirovoj smirenosti, strpljenju te vještini prenošenja znanja, zbog čega je najtraženiji i najomiljeniji instruktor letenja. (žd)

Izvor: 3033