Arhiva 22.09.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Prvo kombajniranje tikvi

Na nešto više od 50 hektara pod tikvom golicom (isključivo sorte gleissdorf) ugovorila je Poljoprivredna zadruga Čakovec proizvodnju s više kooperanata, a Nadica Novak, dipl. ing. agronomije, koja brine o toj kooperantskoj proizvodnji bila je prošlog ponedjeljka na početku berbe:
- Evo, krenuli smo u kombajniranje tikvi golica, našim smo kooperantima za nasad osigurali sav potreban input, a sad čekamo da vidimo kakvi su prinosi ove godine.
Za poljoprivrednike se ne može reći da su imali povoljne uvjete za rad, no u poljoprivredi je tako uvijek: puno truda, a stalna naizvjesnost kakav će biti rezultat tog truda.
Cijenu za kilogram mokre koštice još nemamo definiranu jer ugovorom je određeno da će se plaćati tržišna cijena u vrijeme predaje koštica. Sva koštica s njiva naših kooperanata ide u sušaru Josipa Cerovca u Podturnu. S njim smo radili i lani i stekli dobra iskustva.
Josip Cerovec, koji uz servisiranje kooperantske proizvodnje PZ Čakovec, ima i vlastitih 50 hektara pod tikvom, jer je to kultura na kojoj je, radeći 14 godina u Austriji, stekao iznimno iskustvo, procjenjuje:
- Očekujem da će se mokra koštica otkupljivati po 6 kuna za kilogram, ali je ove godine zbog odbijanja primjesa kooperantima kombajniranje besplatno, pa se po hektaru može očekivati barem 9.000 kuna prihoda. Prosječan je prinos oko 1.500 kilograma makar sad, kad je suša, nikoga ne iznenadi ni 1.300 kg prinosa, a ima i parcela s 2.200 kilograma mokre koštice po hektaru. Imam sušaru u kojoj sušim do sedam tona koštice na dan, međutim – kakvo je tržište – još nema čvrste informacije koliko vrijedi kilogram suhe koštice.
Računam da neće biti ispod 20 kuna jer se već pojavilo nešto otkupljivača s tom cijenom, a sva koštica koja prođe mojom sušarom ide u izvoz, u Austriju.
Suša koja je ove godine baš izrazita različito se odrazila na tikvu, ovisno o kvaliteti tla, mjestimičnim padavinama... Tikva je sitnija, ali više je ima i čini mi se da je koštica kvalitetnija nego lani. No, tek smo počeli, za nekakvu bolju procijenu moramo proći više. Meni se čini da je nakon ove suše urod iznad očekivanog. M. Belčić

Izvor: 2943