Arhiva 19.08.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

Psi i njihovi vodiči nisu našli Kontreca

U nastojanju da razriješi slučaj ubojstva Krunoslava Kontreca iz Turčišća, policija sada sve svoje napore usmjerava na pronalazak tijela, rekao je glasnogovornik Policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić uz posljednju akciju koja je u tom cilju provedena u četvrtak, 12. kolovoza. Policija je, naime, angažirala i Gorsku službu spašavanja, odnosno njene pse tragače i njihove vodiče. Gorskoj službi spašavanja ovakvi poslovi nisu osnovni zadatak, ona prvenstveno traži unesrećene i nestale, pod teškim uvjetima, na planini ili sl., nastojeći u trci s vremenom spasiti živote iako pozornost medija više zaokuplja ako je život već izgubljen.
U tome ona odlično surađuje s policijom, pa spremno priskače u pomoć u ovakvim slučajevima. Tijelo ubijenoga tako su u četvrtak nedaleko Turčišća, u predjelu zvanom Murača, tražili šest pripadnika Gorske službe spašavanja i tri psa, dva belgijska ovčara i jedan labrador iz stanice službe u Karlovcu, specijalizirane za potrage sa psima. Svi psi i njihovi vodiči (volonteri, uzgred napomenimo, jer Hrvatska još nije profesionalno ustrojila ovu vitalnu službu) licencirani su za svoje zadatke, a pretpostavka tome je iscrpna obuka koju treba proći, uglavnom u Walesu, a dijelom i doma u Hrvatskoj. Način rada prikazala nam je Yoda, vrlo iskusna baš u ovakvim zadacima. Ona je svojom tragačkom vještinom pomogla razriješiti niz zločina, a najznačajniji je bio slučaj serijskog ubojice u Makedoniji. Potraga ovom prilikom nije urodila plodom, ali Gosarić kaže da policija prikupila dovoljno činjenica i indicija koje ukazuju na to da je počinjeno ubojstvo, ali i na to tko je počinitelj.
Osumnjičeni je lišen slobode i nad njim se provodi psihijatrijsko vještačenje. Pronalazak tijela bi, međutim, činjenično itekako upotpunio predmet, rekao je. Moguće je da se akcija potrage za tijelom uz pomoć pasa i ponovi.
D.Kovač
Snimio D. Lesar

Izvor: 2886