Arhiva 27.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Puna zdela do jeseni

Prošle srijede u Goričanu je svečano otvoren Festival Puna zdela kojim je – sve do jeseni ove godine – obuhvaćen niz etnomanifestacija u općinama Goričan, Donja Dubrava i Donji Vidovec.
Domaćin otvorenja bilo je Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Goričan, a sam festival financiran je u IPA programu prekogranične suradnje između Republike Mađarske i Republike Hrvatske.
Na otvorenju su se okupili brojni uglednici iz općina s lijeve i desne strane Mure - načelnici općina Mlinarci, Sumarton, Serdehelj, Murakerestur, Donja Dubrava, Donji Vidovec i Goričan, a u ime Međimurske županije sudionike manifestacije pozdravio je zamjenik župana Anđelko Horvat.
Nakon što su ženska pjevačka skupina HKUD-a Goričan te tamburaška sekcija uvodno dale prigodan program, Silvia Szakajda, projekt menadžerica, ukratko je predstavila specifičan IPA-projekt ciljan na očuvanje i učvrščivanje poveznica malih ljudi pograničnih općina željnih očuvanja kulturnih običaja te na prikazivanje bogatstva gastronomija naselja uz Muru i upoznavanje kulinarskih starinskih specijaliteta.
Marija Ševa, predsjednica HKUD-a Goričan, u ime članica koje su svojim umijećem dale najveći doprinos festivalskom ozračju poželjela je dobrodošlicu svim gostima:
- Ovo je prvi put da mi iz HKUD-a Goričan sudjelujemo kao partneri u jednom europskom projektu financiranom u sklopu IPA programa prekogranične suradnje sa zajednicom pograničnih općina Muramenti u Republici Mađarskoj. Kao sudionice u projektu s hrvatske strane uključene su, uz našu općinu Goričan, i općine Donja Dubrava i Donji Vidovec. Svaka od općina održat će manifestaciju na kojoj će predstaviti gastronomske običaje svoga mjesta. Prva će se predstaviti Općina Donji Vidovec s Danima ispiranja zlata i tradicionalnih jela dravske ribe 31. srpnja i 1. kolovoza, zatim Donja Dubrava 21. i 22. kolovoza predstavlja Dane dobravskog luka i ekološke proizvodnje, a kao domaćini - Općina Goričan i HKUD Goričan 25. i 26. rujna održat će svoju manifestaciju pod nazivom Jela i dela naših starih te Dani žgancov...
Za svoje goste domaćini su priredili najavu sadržaja manifestacije: u dvorani doma kulture u Goričanu zamirisala su stara jela koja je pripremila Magdalena Marđetko, kuharica s više od 40 godina staža, sa svojim suradnicama Ivkom Kiđemet, Đurđom Marton, Marijom Ribić i Katicom Pintarić. Bogatstvo stola komponirano je od starih međimurskih jela, kaže Magdalena:
- Idemo od žganci i boci na kosanoj mašči z ljukom, imamo zlevanjke tenke, kuruzne, zdigane, gibanice od jabuke i sira, pohanoga piceka, pečenu racu, meso z lodrice i kosanu mašču, cvirke, hladnetinu, čurke, sira z vrhnjem i z podljevom. Teško je sve to nabrojiti, bolje vam je po redu koštati...
Već prošle godine HKUD i Općina Goričan organizirali su manifestaciju sličnog sadržaja Festivalu Puna zdela, izuzetno uspješno, na kojoj su bila predstavljena gorička starinska jela koja već pomalo tonu u zaborav. Čuvanje kulinarske tradicije – vjeruju autori projekta Puna zdela – moglo bi dati nov zamah razvoju pograničnog turizma. (MB)

Izvor: 2874