Arhiva 01.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

Puno je razloga za ponos!

Od 14. do 21. srpnja u francuskom gradu Mulhouse održana je Vatrogasna olimpijada, 15. tradicionalno sportsko vatrogasno natjecanje CTIF-a, koje se održava svake četvrte godine, i 19. natjecanje vatrogasne mladeži, koje se održava svake dvije godine. Na impozantnom skupu više od 3 tisuće vatrogasaca iz 39 zemalja, Hrvatsku je predstavljalo 15 najboljih natjecateljskih desetina, od toga čak 3 iz Međimurja, sve tri jedine predstavnice Hrvatske u svojim kategorijama. Već prvi treninzi pokazali su da Međimurje ima vrhunske ekipe koje ulijevaju uvažavanje svih nacija.
U dosad neviđeno jakoj konkurenciji mladeži žene, našla se i ekipa DVD-a Gardinovca. U odličnom nastupu, uz gromoglasnu podršku navijača iz Međimurja, mlade Gardinovčanke osvojile su 7. mjesto i srebrnu medalju. Uspjeh je tim veći prisjetimo li se da je Gardinovec malo društvo, s proračunom od tek nekoliko desetaka tisuća kuna proračuna, koje je bilo pred dilemom hoće li uopće ići na Olimpijadu - zbog troškova koje to nosi. To su Međimurci, koji rade sa srcem i za srce. Čestitke idu ekipi u sastavu Lorena Novaković, Paula Kanižaj, Marta Sečan, Mihaela Novak, Marta Novak, Helena Hajdarović, Ana Marija Oreški, Magdalena Horvat, Tea Paler i Ana Jančec. Kao mentori su ih vodili Hrvoje Novaković i Nikola Strahija.
U seniorskom natjecanju Hrvatsku su u kategoriji žene B predstavljale članice DVD-a Savska Ves. Osvojile su 4. mjesto i srebrnu medalju, tek malo sreće je nedostajalo i za više. Ali CTIF je vrhunac vatrogasnog natjecanja i zato ne treba žaliti. Ne osvaja se svaki dan srebrna medalja CTIF-a. Za ekipu su nastupile Marina Zlatarek, Ljiljana Šoltić, Snježana Horvat, Dubravka Kocijan, Đurđica Šincek, Daliborka Pal, Senka Posavec, Gordana Krčmar, Biserka Guberinić-Perša i Ljubica Korunić. Kao mentor ih je vodio Dragutin Bujan.
Izuzetan uspjeh postigla je ekipa JVP-a Čakovec u kategoriji profesionalaca B, osvajanjem drugog mjesta i zlatne medalje. Već pred četiri godine, na Olimpijadi u Češkoj oni su osvojili zlato, tada kao najbolji i veliko iznenađenje, a sada su kvalitetu potvrdili drugim mjestom. To su naši vatrogasci koji čuvaju Međimurke i Međimurce, koji idu tamo odakle drugi bježe. Zlatnu ekipu činili su Ivan Srpak, Branko Hoblaj, Rajko Bogdan, Damir Kovačić, Stanko Vugrinčić, Dragutin Horvat, Renato Novak, Dragutin Zorčec, Vladimir Matoša i Dragutin Kolenko.
Hrvatska je kao nacija osvojila treće mjesto i brončanu medalju. Treba istaknuti još neke rezultate predstavnika Hrvatske koji su tome pridonijeli - JVP Kutina pobijedila je u kategoriji profesionalaca A, ekipa DVD-a Zaprešić bila je treća u kategoriji žene A. Podrška s tribina nije nedostajala, Međimurci su organizirano - autobusom, došli podržati naše ekipe. Uz natjecateljsku stazu bilo je još Međimuraca - to su vatrogasni suci Zlatko Orsag za mladež, a Željko Besedić za seniore. koji su tamo bili kada je bilo najpotrebnije. Sljedeće, 20. CTIF natjecanje za mladež održat će se 2015. godine, a kao kandidat za domaćin istaknuta je Bjelorusija, dok će se sljedeće zajedničko natjecanje, i za mladež i za seniore, održati 2017. godine. Zasad se kao kao mogući domaćin spominje Poljska.
Damir Perhoč

Izvor: 3040