Arhiva 29.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Puno pljuskova

VREMENSKA SLIKA: Prostrana ciklona koja se prošlog tjedna zadržavala u našoj blizini stalno je održavala kruženje vlažnog i nestabilnog zraka iznad ovog dijela Europe. To je značilo puno oblaka i povremenu kišu ili pljuskove skoro svaki dan u prošlom tjednu. Najviše je to smetalo poljoprivrednicima, a čini se da ni u ovom tjednu nema trajne stabilizacije vremena. Nažalost, stabilizaciju ne vidimo ni u sljedećih sedam dana. Neki dani u ovom tjednu ipak će biti malo bolji, a neki kišniji. Kakvo nas točno vrijeme očekuje na Praznik rada i za produženi vikend, saznajte u vremenskoj prognozi u nastavku.
VREMENSKA PROGNOZA: U ponedjeljak, krajem dana možda padne malo kiše ili kraći pljusak. Puhat će slab, povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar, ali bit će ugodno. Meteoropatima neće odgovarati utjecaj ciklone, pa su moguće manje tegobe poput razdražljivosti i nervoze, a i umor.
U utorak će ciklona malo oslabjeti, ali će i dalje biti dosta oblaka i povremene kiše. Moguća su i kraća sunčana razdoblja, pa bi barem temperatura mogla malo porasti u odnosu na ponedjeljak. I dalje će puhati slab do umjeren vjetar sjevernih smjerova. Nekako se čini da će više suhog vremena biti ujutro i prijepodne, a veća je šansa za pljuskove u popodnevnim i ranim večernjim satima. Jutarnja temperatura oko 10°Cm, uz moguću kratkotrajnu maglu, a najviša dnevna do 20 Celzijevih stupnjeva.
Sredinom tjedna očekuje nas malo toplije i sunčanije, ali ni dalje ne posve stabilno vrijeme. Nažalost, bit će taman toliko promjenjivo i nestabilno da se ne možemo pouzdati u neka duža suha razdoblja. Vjerojatno će neki manji val oborina uz lokalne pljuskove ići u srijedu navečer i četvrtak ujutro. Bit će toplo.
Sam Praznik rada možda baš nećemo imati posve suh. Ali to je, prema sadašnjim prognozama, najbolji dan u ovom tjednu. Izmjenjivat će se sunce i oblaci, a trebalo bi proći suho u većini mjesta. Stvarno je mala šansa za lokalni pljusak i vjerojatno ga neće biti. I dalje će biti toplo, uz slab do umjeren jugozapadni vjetar i temperaturu malo iznad 20 Celzijevih stupnjeva.
Ovakvo nestabilno vrijeme može zasmetati meteoropatima i kroničnim bolesnicima, a ni poljoprivrednicima neće biti drago jer se teško pouzdati u suhe periode za radove na otvorenom. Srijeda i četvrtak mogli bi biti nekako najpovoljniji dani u ovom tjednu. Možda i najtopliji jer će se dnevne temperature držati oko 20 Celzijevih stupnjeva.
Promjenjivo i toplo ostat će i u petak, uz moguće kraće pljuskove lokalnog karaktera. S druge strane, barem će biti toplo, pa temperatura zraka ostaje vrlo ugodna. U petak bi suho bilo u prvom dijelu dana, a popodne i navečer sve je veća mogućnost kiše i pljuskova s grmljavinom.
Moguće je nešto više kiše tijekom subote i nedjelje, kad će, sukladno kišnom vremenu, biti i manje sunca. Sa sjevernim vjetrom će osvježiti. Nadajmo se da će se to još promijeniti, pa produženi vikend ipak neće biti tako loš kao što se čini u trenutku izrade ove prognoze.
Na kraju jedna pučka izreka koja nas može malo utješiti u ovim promjenjivim danima. Kaže se: Travanjske kiše donose svibanjsko cvijeće!
Preporučamo da pratite i našu Facebook stranicu „Kad će Kiša“. (Za detaljniju vremensku prognozu slobodno nazovite 060/555-555. Cijena 3,49 kn/min. s fiksnih te 4,78 kn/min. s mobilnih mreža. Davatelj usluge: HT d.d., Savska cesta 32, Zagreb, info tel. 0800-1234. (prognoza izrađena 28.4.)

Svima je poznato da smo protekle zime bili pošteđeni uobičajenih hladnoća. Iako je zima za nama bila rekordno topla otkada se vrše službena meteorološka mjerenja, kiše nije nedostajalo. Stiglo je proljeće, a kišno razdoblje nastavilo se.
Hoćemo li toplu zimu “platiti” kišnim proljećem? Čini se da hoćemo, barem kada su vremenske prilike u aktualnom tjednu u pitanju i vrijeme koje možemo očekivati sljedećih 7 dana s obzirom na prognostičke karte. Na vrijeme u Hrvatskoj djeluje prostrano polje sniženog tlaka zraka koje se proteže od sjeverozapadne Europe, preko središnje, sve do jugoistoka kontinenta. Polje visokog tlaka zraka nad istokom Europe i Skandinavijom sprečava uobičajeno zonalno strujanje ciklona, pa se ciklone nad našim područjem zadržavaju duže nego je to uobičajeno.
Zadnjih dana nad našim se dijelom Europe zadržavalo polje sniženog tlaka zraka, pa su dani bili umjereno ili čak pretežno oblačni. U pojedinim danima nije bilo oborina, no, kišne kapi u svakom danu aktualnog tjedna nisu izostale.
Najobilnije oborine pale su upravo tijekom subote, osobito u Dalmaciji. Najbolje se vrijeme zadržalo upravo u sjevernoj Hrvatskoj, u Podravini i Međimurju, jer se ciklona glavninom zadržavala malo južnije od naših krajeva.

Izvor: 3079