Arhiva 03.10.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

PUŠĆINE: Djeca u opasnosti, susjedi nemoćni

Područna škola Pušćine novoizgrađen je objekt koji je ponos tamošnjih stanovnika. Ipak, ono što se nalazi kraj škole izaziva zgražanje lokalnih mještana. Veliko imanje, tik uz školu, obraslo grmljem, drvećem i travama postalo je šikara, a zajedno s ruševnim objektima, leglo je štetočina. Mještani su nam rekli kako se djeca igraju na cesti i lopta im odleti na to imanje. Zabrinuti su da se najmlađima što ne dogodi kada među divlje kupine uđu tražiti loptu.
24 NASLJEDNIKA!
Razgovor s prvom susjedom Marijom Zanjko dao nam je naslutiti kako do rješavanja ovog problema još neko vrijeme neće doći.
- Sve je započelo prije tri godine, kad je vlasnica Ana Plaftak preminula. Nije imala djece i za ovo su se imanje kao potencijalni nasljednici javila 24 rođaka. Oni povremeno dolaze ovdje, ali kako nijedan od njih formalno još nije vlasnik, nitko od njih ne brine za imanje. Tu nastaju problemi. Sve je zapušteno, objekti na imanju su u derutnom stanju, a o štetočinama da ni ne govorim! Otrova za miševe i štakore mogu staviti koliko god, ali nikada ga nema dosta - govori Marija Zanjko
Imanje je bivalo u sve gorem stanju, a dio se kuće počeo rušiti i na njen dio parcele.
- Stavila sam željeznu ogradu kako bih se zaštitila od rušenja krova, ali dio crijepa pao je na zemlju. Tada sam odlučila reagirati - ovo sam proljeće otišla u Općinu. Razgovarala sam s mjerodavnima koji su mi objasnili kako ništa po tom pitanju ne mogu učiniti jer je parcela pod sudskim sporom. Tri sam puta bila u Općini i tri sam puta odbijena - objašnjava prva susjeda
ZAKON NA ČEKANJU
Razgovor s pročelnicom Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarstvo Općine Nedelišće Sanjom Zorković potvrdio nam je riječi Marije Zanjko.
- Sve što smo mogli poduzeti, poduzeli smo. Doznali smo za slučaj te obavijestili komunalnog redara Dragutina Borka koji je izašao na teren i utvrdio da bi objekt trebalo kompletno urediti jer je potencijalno opasan za obližnje stanovnike i učenike. U ovom bi slučaju vlasniku parcele trebalo poslati opomenu da u što kraćem roku očisti imanje, ali kako je imanje zbog ostavinske rasprave na sudu, to nije moguće. Postoje 24 potencijalna nasljednika i nikome od njih ne možemo slati opomene jer nitko od njih još nije zakonski vlasnik - objašnjava Sanja Zorković
Komunalni redar Općine Nedelišće Dragutin Borko dodao je da su izašli na teren, došli na imanje, htjeli počistiti sve što je naraslo na imanju, ali su ih s imanja potjerali jer nisu imali dopuštenje da budu na njemu.
Zakonska osnova da bi se nekog prisililo na čišćenje imanja ne postoji, a za vrijeme sudske rasprave o potencijalnom nasljedniku postoji realna mogućnost da se i preostali dio krova kuće sruši na imanje prve susjede Marije Zanjko. Dijete bi u potrazi za svojom odlutalom loptom moglo zadobiti ozljede na zapuštenom imanju. Možda će sigurnost djece potaknuti na brže rješavanje ovog problema.
G. Lipić
Snimio D. Lesar

Izvor: 2997