Arhiva 02.01.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

PUŠĆINE: Dosta nam je pesticida, prometa i smrada!

Mještani Ulice Vladimira Nazora u Pušćinama zadnjih su tjedana zabrinuti zbog najavljene izgradnje prepumpne stanice u neposrednoj blizini njihovih obiteljskih kuća. Lokacija uz Ciglenice, boje se naši sugovornici, mogla bi tako biti zagađena smradom, što ih osobito iritira pored spoznaja da žive i u blizini voćnjaka Agromeđimurja.
Žale se na špricanje obližnjih nasada pesticidima koji im povrtnjake čine neprepoznatljivima, bacajući istodobno sumnju na to da njihovi sustanari iz ulice obolijevaju od raka upravo iz tog razloga. Negoduju i zbog teškog prometa koji se u njihovoj ulici nesmetano odvija usprkos činjenici da je zabranjen. Dodatan impuls nezadovoljstvu daju i najave o navodnom postavljanju odašiljača za mobitele u predjelu Pušćina zvanom Krč. Negativan naboj koji daju sve navedene konstatacije dodatno pojačava nedavno kolčenje buduće prepumpne stanice koja je dio sveobuhvatnog projekta izgradnje kanalizacijske mreže u mjestu i na području cijele Općine Nedelišće.
- Za izgradnju prepumpne stanice saznali smo slučajno. Kad su radnici došli kolčiti teren. Pa zar se nas mještane ništa ne treba pitati - propituje glasno Marijan Marciuš i dodaje da su mještani potpisali peticiju s kojom su se obratili načelniku Općine Nedelišće Mladenu Horvatu, a njezin sadržaj objavili smo i u našem tjedniku.
Za našeg dolaska u Ulicu Vladimira Nazora u Pušćinama našim sugovornicima Marijanu Marciušu i Krešimiru Gavezu pridružili su se i drugi mještani: Dragutin i Terezija Perenc, Milan i Josipa Oreški, Zdenka Trokter, Terezija Kolarić, Ružica Juras, Katarina Kocijan i Terezija Marciuš. Ne skrivaju ogorčenost i spremno je potvrđuju. Prigovaraju i zbog toga što bi se buduća stanica trebala nalaziti na samom rubu igrališta koje je i središnje okupljalište djece i mladih u selu.
- Kad smo u ured Općine došli predati peticiju, načelnik nam je rekao da je javna rasprava o podizanju stanice na ovoj lokaciji bila održana još prije pet godina, ali mi o tome ne znamo ništa. Vjerujemo da je na nekom mjestu o tome bila objavljena najava, ali očito ne dovoljno upadljiva da dođe i do nas, pa da se tome i odazovemo. U svakom slučaju, ne želimo ovdje smrad koji će donijeti prepumpna stanica za kanalizaciju jer dosta nam je što trpimo špricanja iz voćnjaka Agromeđimurja - kaže Krešimir Gavez.
Smrdi, ne smrdi?
Vijećničkim pitanjem ovu je temu na sjednici Općinskog vijeća u Nedelišću propitivao Josip Debelec (HSU).
- Grupa mještana Pušćina smatra da je potrebno izmještanje prepumpne stanice kod Ciglenica jer se boje da će se iz nje širiti smrad. Može li se nešto po tom pitanju poduzeti - pitao je vijećnik Debelec.
Načelnik Horvat odgovorio je kako će stanica biti preseljena na mjesto na kojem će najmanje smetati, kako građani ne bi osjećali smrad.
Za obrazloženje na ovu temu iskoristili smo i prisustvo vijećnika Općinskog vijeća Vladimira Topolnjaka (SDP) koji je stručan u ovom području te kao zaposlenik Međimurskih voda dobro zna o čemu je riječ. Saznajemo kako prepumpna stanica ne bi trebala biti izvor smrada kakvog se boje stanari Ulice Vladimira Nazora.
- Ništa veći ili manji smrad ne osjećate vi u Čakovcu kad se, primjerice ljeti, iz šahtova osjeća kanalizacija. Intenzitet nije toliki da se ne može podnijeti, a najčešće je i plod klimatizacijskih promjena na koje se ne može utjecati. Prepumpna stanica u tom smislu nije izvor smrada kakvog se pribojavaju mještani Pušćina - ističe Topolnjak.
Ubrzo će se pokazati jesu li najave načelnika Mladena Horvata izgledne u realizaciji.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2958