Arhiva 28.01.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

PUŠĆINE: Sanacija šteta od poplave

U Općini Nedelišće sumira se što je učinjeno na sanaciji šteta od prošlogodišnje jesenske poplave u Pušćinama.
Budući da se vodi precizna evidencija što je pristiglo, kako je podijeljeno (i za koju svrhu), moguće je navesti do u lipu točan do sada raspoloživ financijski iznos za pružanje pomoći i naknade šteta od elementarne nepogode: 4,836.760,85 kuna.
Najviše novca pristiglo je po odlukama Vlade Republike Hrvatske, kaže načelnik Općine Nedelišće Mladen Horvat:
- Pomoć iz Vlade u financijskom obliku stigla je u dvije doznake. Prvo iz interventnih sredstava državnog proračuna u iznosu od 2,150.000 kuna, a zatim i s pozicije za naknadu šteta od elementarnih nepogoda u iznosu od 2,056.000 kuna.
Odlukom Vlade, pri doznačivanju pomoći prva je doznaka bila bez uvjeta i namjene, pa se novac mogao rasporediti prema našim procjenama i ovisno o preliminarnoj procjeni šteta po kućanstvima i kod gospodarskih subjekata. Druga doznaka imala je, ponovo odlukom Vlade, posebnu namjenu i raspoređivala se kao akontacija naknade štete od elementarnih nepogoda za sanaciju zgrada te, u manjem dijelu, za štete nastale u stočarstvu i na usjevima i nasadima. Treba reći da o odluci Vlade ovisi hoće li doći i treća doznaka s pozicije proračuna za naknadu šteta od elementarnih nepogoda. Nadamo se da hoće, vjerojatno ponovo kao strogo namjenska doznaka...
No, financijski nije mala ni cijela lista interventnih aktivnosti koje je Općina Nedelišće poduzimala u sanaciji stanja nakon poplave, kaže Darko Dania, zamjenik načelnika i zapovjednik općinskog stožera za zaštitu i spašavanje:
- U onom prvom trenutku u kojem je trebalo ljudima osigurati najnužnije, iz općinskog i županijskog proračuna išlo je odmah 76.000 kuna, a Centar za socijalnu skrb podijelio je 67.000 kuna po kućanstvima. Na žiro-računu otvorenom za prikupljanje pomoći stradalima skupilo se 500.786,29 kuna, a izvan tog iznosa još je 31.824,56 kuna iz proračuna Općine izravno plaćenih dobavljačima usluga i roba za stradale. Odmah se išlo u nabavu ogrjevnog drva (oko 130 kubičnih metara). Više od 500 ljudi bilo je na toplim obrocima tjedan dana, a zatim se organizirala i kućna dostava hrane. Sufinancirali su se zahvati servisera instalacija, kućnih aparata i opreme, kao i usluge poduzetnika koji su priskočili sa svojom opremom i strojevima. Otvorila se mogućnost podizanja živežnih namirnica i potrepština za čišćenje u maloprodajnim trgovinama. Podrazumijeva se da je učinjeno i sve ostalo - od organizacije pružanja psihosocijalne pomoći, liječenja životinja, stručne hgijensko-tehničke sanacije terena, zbrinjavanja komunalnog otpada, lešina životinja i peradi do provođenja mjera zdravstvene preventive, što je koordinirano s općinske razine. Još uvijek radimo na reprogramu plaćanja potrošnje energenata iz javnih sustava (struja, voda, plin), a doznake pomoći i svi troškovi sa žiro-računa na kojem je skupljana pomoć mogle su ići samo uz potpise svih pet članova posebnog povjerenstva koje je formirao načelnik. Budući da još traje analiza stanja na stradalom području na razini Županije s resornim državnim povjerenstvom, očekujemo da ćemo u Općini, za našu operativnu razinu, dobiti i nešto novih zadaća. (MB)

Izvor: 3014