Arhiva 04.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

Putevima pjenušca u slovenskom Posavju

Članovi Udruge vinogradara i vinara Vinoljub, sa sjedištem u Nedelišću, nedavno su organizirali stručni izlet u slovensko Posavje, odnosno Brežice, Bizeljsko i okolinu. Tema izleta bila su pjenušava vina, odnosno pjenušci. Prva destinacija bila je u Staroj Vasi kod Bizeljskog, na gospodarstvu obitelji Istenič. Oni su najpoznatiji proizvođači pjenušavih vina u Sloveniji, a gostima su na kušanje ponudili četiri različite vrste: od suhog, poslusuhog, slatkog i rosea. Uz to, Janez i Miha Istenič goste iz Međimurja proveli su proizvodnom linijom i detaljno im objasnili kako se priprema grožđe i proizvodi pjenušac. Doista se imalo što naučiti i kušati.
Posebno lijep prijem imali su u Blažovoj gorci, vlasnika Martina Kovačića u Bizeljskom, u kojoj su probali odličan pinot bijeli, chradonnay, sauvignon, modru frankofku, modri pinot te izuzetan sauvignon (izbor bobica), traminac (ledena berba) i traminac (suhi izbor bobica). U Mjesnoj kući u Brežicama vinoljube je dočekao gradonačelnik Ivan Molan i toplo ih pozdravio. Zahvalio mu je predsjednik Udruge Milivoj Kossi, kao i načelnik Općine Nedelišće Mladen Horvat. Prigodan glazbeni program priredili su Elizabeta i Drago Križanić. Elizabeta je Međimurka koja je zajedno sa suprugom, koji je iz Ludbrega, u taj kraj doselila prije četrdesetak godina, ali Čakovec nikad nije zaboravila. I tu je priređena degustacija pjenušaca, ali i ostalih vina vinara Posavja. Nakon toga, pogledali su kraći film o ljepotama Posavja te obišli povijesnu Vitešku dvoranu koja svojim izgledom i freskama podsjeća na Sikstinsku kapelu u Vatikanu.
Na Bizeljskom su Međimurci posjetili Repnicu Najger čija je vlasnica Aljoška Najger-Runtas oduševila goste načinom na koji ih je dočekala i provela kroz labirint hodnika koji su iskopani u kvarcnom pijesku u brijegu i do 11 metara ispod vinograda. Jedan dio koristi se kao vinski podrum, a drugi kao turistička atrakcija, kamo dolaze turisti iz cijelog svijeta. Široka osmijeha i u maniri pravog domaćina, gospođa Aljoška može poslužiti i kao primjer mnogim vlasnicima seoskih turizama kako se treba ponašati prema gostu.
Zadnja destinacija bila je u vinariji Simona Pinteriča: obilan ručak, a onda ponovo degustacija po želji u podrumu bez kraja. Vinoljubi su mnogo toga naučili, a trebalo im je nekoliko dana da se slegnu dojmovi.
Ivica JURGEC

Izvor: 3023