Arhiva 22.04.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

Putnica prozvala HŽ za pljačku

Dolores Vabelj iz Lepoglave obratila nam se ogorčena skupoćom iskaznice koju je tik nakon uskrsnih blagdana platila 120 kuna. Isti je dokument donedavno stajao 30 kuna. Radeći kao spremačica u Osnovnoj školi “Dr. Vinko Žganec” u Vratišincu, D. Vabelj radnim danom putuje po nekoliko sati zbog voznih redova koji su, nazovimo ih tako, puni praznih tračnica.

 

To je dodatno podgrijalo njezino nezadovoljstvo, o čemu kaže: - Gledajte ovaj komad papira koji sad košta 120 kuna, a dosad je bio 30 kuna. HŽ nas pljačka i na tome, osim što ima loš vozni red i što u Vratišincu stojim na stanici u potpunom mraku kad čekam vlak! Naš sindikat se po pitanju poskupljenja iskaznice obratio HŽ-u, ali nikakav odgovor nisu dobili - kaže mi u dahu Dolores Vrabelj dok stojimo u čekaonici Željezničkog kolodvora u Čakovcu.

 

U školi u Vratišincu radi punih 25 godina. Osvrće se na period u kojem su veze bile puno bolje, a putovanje manje stresno. - Iz Lepoglave krećem u 8:33 ujutro, a vraćam se u 23:30 sati. Vlak mi iz Vratišinca kreće u 20 sati, što mi je u redu jer radim do 19:30. Međutim, u Čakovcu onda ponovo dugo čekam, pa u Lepoglavu stignem pred ponoć. Vozni red je loš. Po 50 minuta čekam od stanice do stanice, zaključuje naša sugovornica i još jednom nas podsjeća nek napišemo da na željezničku stanicu Vratišinec treba postaviti javnu rasvjetu.

 

HŽ: Skuplja iskaznica, 50 posto jeftinija karta

 

U čemu je točno razlog poskupljenja iskaznice, kolokvijalno zvanog pokaz, pitali smo u Službi za odnose s javnošću HŽ Putničkog prijevoza. Precizno pojašnjenje dala nam je Ivana Čubelić koja ističe:

- Na temelju ugovora između HŽ Putničkog prijevoza i pravnih osoba i organizacija, za mjesečna putovanja radnika od 16. ožujka uveden je popust od 50 posto. Dotad je taj popust iznosio 35 posto. Za ostvarivanje popusta potrebno je ishoditi iskaznicu koja vrijedi godinu dana i čija je cijena u promotivnom razdoblju tijekom zadnjih 6 mjeseci iznosila 30 kuna, a 16. ožujka cijena je povećana na 120 kn. Nositelj prava ostvaruje popust od 50 posto na mjesečnu kartu i pojedinačna putovanja, dok korisnici prava poput bračnih partnera i djece nositelja prava ostvaruju 50 posto popusta na pojedinačna putovanja. Cijena njihove iskaznice, dakle - iskaznice korisnika prava, je 80 kn. S obzirom na popust koji se nudi i atraktivnost takve ponude, smatramo da je cijena iskaznice prihvatljiva. Također, s obzirom na to da ste naveli da gospođa koja se obratila radi u školskoj ustanovi, pretpostavljamo da je ona nositelj iskaznice na temelju ugovora s jednim od sindikata u školstvu. Cijena iskaznice za radničku mjesečnu kartu i dalje iznosi 30 kn, a radnici tom kartom ostvaruju popust od 35 posto na mjesečna putovanja, istaknula je Ivana Čubelić.

 

Kako izgleda računica?

Iz odgovora je jasno da se s godišnjom iskaznicom od 120 kuna ostvaruje znatno veći popust na mjesečne karte i individualna putovanja tijekom godine. U slučaju Dolores Vabelj to izgleda ovako: kad ju je pokaz stajao 30 kuna, mjesečna karta ju je koštala 737 kuna. S pokazom od 120 kuna, mjesečna karta je stoji 590 kuna. Dakle, 146 kuna manje, što znači da je naša putnica već s kupnjom prve mjesečne karte isplatila razliku skupljeg pokaza. Pomnožimo li iznose mjesečnih karti s 12 mjeseci, ispada da će za dodatnih 90 kuna, koliko je Vabelj više platila pokaz, na godišnjoj razini uštedjeti ukupno 1.764 kune na mjesečnim kartama. Valja tome pridružiti i 50 posto popusta i na sva eventualna individualna putovanja. Puno larme, a za niš’.

Izvor: 3130