Arhiva 26.02.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:02.

Radionica Oživljavanje u zajednici u Čakovcu

U suradnji Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i Srednje škole Čakovec, u Čakovcu će se 26. veljače 2015., u prostoru Srednje škole Čakovec održati radionica Oživljavanje u zajednici. Cjelodnevna edukacija započet će u 9 sati, a namijenjena je građanima-laicima. 

 

U Republici Hrvatskoj bolesti srca na drugom su mjestu po smrtnosti, zbog čega godišnje umire 9.000 ljudi, odnosno jedna osoba svakog sata. Srčani zastoj, koji se može dogoditi svima, pa čak i mladim osobama i sportašima, bez intervencije unutar 3 do 5 minuta preživi tek 10 posto naših sugrađana. Stoga je edukacija građana-laika od iznimne važnosti za lokalnu zajednicu jer je pojedinac educiran za pružanje prve pomoći u mogućnosti spasiti život svom sugrađaninu kojem se dogodio iznenadni srčani zastoj, održavajući ga na životu sve do dolaska tima hitne medicinske službe.

 

Zainteresirani građani bit će educirani za pružanje osnovnih mjera održavanja života te za korištenje uređaja za automatsku vanjsku defibrilaciju srca. Pored praktičnih vježbi, na radionici će se kroz razmjenu informacija i predavanja pojasniti kada zvati hitnu medicinsku službu te koje informacije je potrebno dati medicinskom dispečeru kako bi hitna medicinska služba bila pravovremena i efikasna. Radionica se održava u sklopu Nacionalnog programa Ministarstva zdravlja Pokreni srce-spasi život, pri čemu je Međimurska županija kao najgušće naseljeno područje Hrvatske prepoznala važnost ovakve edukacije za svoju lokalnu zajednicu, te se pokazala kao pouzdan partner u osiguravanju zdravstvene zaštite i razvijanju novih zdravstvenih inicijativa. 

Izvor: 3122