Arhiva 11.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Radne bilježnice izazvale reakciju

Našem se uredništvu obratila čitateljica koju je zbunilo to što su joj u knjižari Školska knjiga prodali radne bilježnice za njemački jezik tiskane 2012. i 2013. godine.

Ona problematizira godinu tiskanja radnih bilježnica za treći, šesti i sedmi razred osnovne škole i najave koje je pratila putem medija - da će se novčano kažnjavati učitelji koji učenicima dopuste korištenje starih udžbenika.

Udžbenici i radne bilježnice nisu jedno te isto, iako ih čitateljica u svom obraćanju poistovjećuje. Predsjednica Stručnog vijeća učitelja njemačkog jezika osnovnih škola u Međimurskoj županiji Martina Puklavec potvrđuje nam da se iz Kataloga obveznih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za školsku godinu 2014./2015. vidi koji su udžbenici i radne bilježnice odobreni.

Riječju, odobreni su isti naslovi koje naša čitateljica dostavlja na fotografiji, tj., radne bilježnice Auf die plätze, fertig, los za treći razred te Hurra! Deutsch! za šesti i sedmi razred. 

U razgovoru s nekoliko učiteljica njemačkog jezika u osnovnim školama doznajemo da radne bilježnice o kojima je ovdje riječ ne bi smjele biti problem zbog godine tiskanja.

Udžbenici za pete, šeste i sedme razrede praktično se nisu mijenjali za ovu školsku godinu, a onaj za osmi razred doživio je simbolične promjene. To znači da ni radne bilježnice nisu mijenjane. 

Na koncu, uvijek se radi o minornim promjenama koje roditelje naprosto primoraju da nabave nove udžbenike, a njih na to upute učitelji koji moraju poštivati Zakon o udžbenicima i koristiti samo udžbenike odobrene u službenom katalogu.

U knjižarama saznajemo da nema veze što je radna bilježnica tiskana 2013. ili 2012. godine jer je izdavači ne bi stavili u prodaju da nije važeća. Vjerujmo da nam izdavači ne bi podmetnuli. (al)

Izvor: 3098