Arhiva 14.09.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Radnici Presečki grupe kod župana

Župan Međimurske županije Ivica Perhoč danas je primio predstavnike djelatnika tvrtki Presečki grupa d.o.o. iz Krapine te Jakopić d.o.o. iz Svetog Martina na Muri koji obavljaju djelatnost javnog linijskog prijevoza na području Međimurske županije.
Naime, zbog smanjenja obima posla i prihoda uzrokovanog uvođenjem posebnog linijskog prijevoza koji se obavlja temeljem ugovora koje su neke općine i gradovi potpisali s Udrugom roditelja Međimurske županije, njihov poslodavac najavio je obustavu obavljanja javnog linijskog prijevoza na području Međimurske županije, kao i prestanak prijevoza osnovnoškolaca. Time bi, kako je rekao teritorijalni povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Franjo Veble, 40-ak radnika Presečki grupe koji imaju prebivalište u Međimurskoj županiji ostalo bez posla.
Među ostalim, traže organizaciju sastanka s mjerodavnima u Ministarstvu mora, prometa i razvitka, kako bi se razjasnila pravna podloga posebnog linijskog prijevoza, obavljanje inspekcijskog nadzora nad prijevoznicima koji obavljaju posebni linijski prijevoz, policijski nadzor mjesta na kojima se putnici iskrcavaju te političku odgovornost. Župan je odgovorio da će poduzeti sve što je u njegovoj nadležnosti, kako bi se autobusni prijevoz u Međimurju odvijao u zakonskim okvirima, s prvenstvenim naglaskom na sigurnost putnika i kvalitetu usluge. Županija u svojoj nadležnosti ima isključivo organizaciju javnog linijskog prijevoza te prijevoza učenika osnovnih škola. Ugovor s Udrugom roditelja MŽ potpisivali su načelnici i gradonačelnici te su oni odgovorni za sve eventualne posljedice tog čina.
Župan je naglasio da je razočaran ako su se neki načelnici i gradonačelnici koji su potpisali ugovore isključivo vodili cijenom, a ne i sigurnošću i kvalitetom prijevoza. Što se tiče političke odgovornosti, župan je odgovorio da su on i nadležne županijske službe čisti, da je sve što je u županijskoj nadležnosti provođeno prema zakonu. Rekao je i da shvaća u kojim se problemima mogu naći radnici koje je primio te im je obećao svu moguću pomoć.
Nakon sastanka, župan je resornom ministarstvu uputio poziv za hitan sastanak na kojem bi se ovi problemi pokušali riješiti te pozvao inspekcijske službe da provjere poštuju li svi koji obavljaju prijevoz na području Međimurske županije propise i zakone. Na sastanak su pozvane i sve zainteresirane stranke, kao i predstavnik sindikata.
Naglasio je i da će, bez obzira kako ova situacija završi, Međimurje imati javni linijski prijevoz, kao i prijevoz osnovnoškolaca.(DV)

Izvor: 2942